ua en ru

Юнкер відмовляється йти з посади прем'єра Люксембурга, незважаючи на скандал навколо спецслужб

Прем'єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер відмовився йти у відставку, запропонувавши своїм опонентам "спробувати винести вотум недовір'я" його уряду. Про це він заявив, виступаючи на засіданні парламенту, де обговорювалася доповідь про зловживання повноваженнями служби розвідки Люксембурга, незаконному прослуховуванні розмов люксембурзьких політиків і отриманні "приватних замовлень" на збір інформації.

Прем'єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер (на фото) відмовився йти у відставку, запропонувавши своїм опонентам "спробувати винести вотум недовір'я" його уряду. Про це він заявив, виступаючи на засіданні парламенту, де обговорювалася доповідь про зловживання повноваженнями служби розвідки Люксембурга, незаконному прослуховуванні розмов люксембурзьких політиків і отриманні "приватних замовлень" на збір інформації, передає Le Nouvel Observateur.

Політичні опоненти Юнкера в парламенті - партія "зелених" і Люксембурзька демократична партія (ЛДП) - прямо звинуватили прем'єра, який, відповідно до місцевого законодавства, займається роботою спецслужб, що він знав про всі ці порушення.

Читайте також: Президент Чехії прийняв відставку прем'єра (відео)

"Я повністю відкидаю всі звинувачення на мою адресу", - сказав Юнкер.

Прем'єр-міністр Люксембурга визнав, що у роботі спецслужб були допущені "окремі помилки", але при цьому заявив депутатам, що "не побачив в доповіді ніяких юридично спроможних свідчень своєї причетності до цих порушень".

Читайте також: Азаров доручив Мінфіну прискорити розробку договору про уникнення подвійного оподаткування з Люксембургом

У результаті на фінальній сесії парламент ухвалив рішення провести голосування про довіру уряду Юнкера.

Раніше парламентська комісія встановила факти прослушки, яку вела служба розвідки SREL. Вона відстежувала розмови членів слідчої групи, що займається розслідуванням так званої "справи бомбистів".

Ця справа відноситься до 1984-1986 рр. Тоді в Люксембурзі відбулася серія з двох десятків терористичних актів, зокрема, вибухи опор електропередачі. Тільки у 2007 році слідчі встановили підозрюваних. Марк Шєєр і Жос Вільмс виявилися офіцерами люксембурзьких спецпідрозділів по боротьбі з тероризмом. У них були знайдені посібники зі створення вибухових пристроїв.

За даними місцевих ЗМІ, Юнкер, що займав у цей період посаду міністра юстиції, був, щонайменше, обізнаний про ці теракти заздалегідь.

Експерти вже називають можливого наступника Юнкера: ним може стати заступник голови Єврокомісії з питань юстиції, фундаментальних прав і громадянства Вівіан Редінг.