ua en ru

Рада амністувала затриманих учасників Євромайдану

Народні депутати прийняли в цілому законопроект №3787 "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". За відповідне рішення проголосували 339 народних депутатів.

Так, за даний законопроект з фракції Партії регіонів проголосували 176 нардепів, з фракції ВО "Батьківщина" - 75,з фракції "Удар" - 31 депутат, з фракції "Свобода" - 36, з Комуністичної партії України за законопроект не голосував жоден депутат.

Законодавчим актом передбачено "звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 р. і до дня набрання чинності цим законом".

Згідно із законом, "всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього закону, підлягають закриттю".

Документом також встановлено, що "нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього закону".

Законом встановлено, що "особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості, відповідальності за адміністративні правопорушення. Уповноваженим органам прийняти рішення, що випливають з цього закону, протягом 10 днів з дня набрання чинності цим закону".

Даний закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Таким чином Рада амністувала затриманих під час заворушень у Києві 24 листопада та 1 грудня.

"Всі кримінальні провадження і провадження за адміністративними порушеннями, які були відкриті, підлягають закриттю, а нові не можуть бути відкриті. А тих, кого вже притягнули до відповідальності за участь в акціях, повинні звільнити від такої відповідальності. І вони будуть вважатися такими, що не мають судимості і відповідальності за адміністративні правопорушення", - прокоментував прийнятий закон лідер "Удару" Віталій Кличко, передає його прес-служба.

Він додав, що судові і слідчі органи повинні прийняти рішення, керуючись цим законом, протягом 10 днів з дня набрання чинності.

Нагадаємо, всього було 19 затриманих. Станом на 19 грудня 4 з них залишаються під вартою.