ua en ru

Владислав Сурков призначений помічником Президента РФ

Президент Російської Федерації Володимир Путін призначив своїм указом Владислава Суркова своїм помічником, повідомляє прес-служба Кремля.

Указ набирає чинності з дня його підписання.

У повідомленні прес-служби не уточнюється, який саме напрямок буде курирувати Сурков.

Раніше в ряді ЗМІ з'являлися різні версії: одні припускали, що це будуть соціально-економічні питання Абхазії і Південної Осетії, інші - що це буде "український напрямок".

Сурков народився в 1964 р. в с. Солнцево Липецької області. Після закінчення школи поступив в Московський інститут сталі та сплавів, де познайомився з Михайлом Фрідманом. Однак інститут він не закінчив і в 1983-1985 рр. служив у Радянській армії. У 1991-1996 рр. обіймав керівні посади у новоствореному Михайлом Ходорковським банку "Менатеп". У 1997 р. перейшов на роботу в "Альфа-банк", в 1998 р. став першим заступником генерального директора і директором зі зв'язків з громадськістю ВАТ "Громадське російське телебачення" (ГРТ).

У 1999 р. Сурков почав працювати в адміністрації президента, спочатку як асистент, а потім і заступника Олександра Волошина - тоді керівника адміністрації президента Бориса Єльцина.

В кінці 1990-х років він закінчив Міжнародний університет, отримавши звання магістра економічних наук.

З березня 2004 р. Сурков - заступник керівника адміністрації президента РФ Путіна і за сумісництвом його помічник. Після обрання Дмитра Медведєва президентом Росії в 2008 р. Сурков зберіг свій пост, залишившись першим заступником керівника адміністрації президента. У грудні 2011 р. Медведєв призначив Суркова на посаду віце-прем'єра, який курирує питання модернізації, звільнивши його від посади в президентській адміністрації. В уряді Медведєва, сформованому в травні 2012 р. після обрання Путіна президентом РФ, Сурков був призначений віце-прем'єром - главою апарату уряду, курирував питання держслужби, ЗМІ, юстицію, законопроектну діяльність, інновації.

8 травня 2013 р. Сурков пішов з посади віце-прем'єра РФ за власним бажанням. Цьому рішенню передувала критика уряду з боку президента РФ Путіна за повільні темпи виконання його указів, підписаних на початку третього президентського терміну. В якості причин відставки також називалися фінансування Сурковим одного з опозиційних лідерів і конфлікт зі Слідчим комітетом РФ навколо "Сколково", який курирував колишній віце-прем'єр.

Нагадаємо, раніше вже з'являлася інформація, що куратором російсько-українських відносин в уряді РФ стане Владислав Сурков.