ua en ru

В ЄСПЛ поданий перший пакет документів в рамках спорів між Україною та РФ, - Петренко

У Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) поданий перший пакет документів в рамках суперечок між Україною та Росією.

У Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) поданий перший пакет документів в рамках суперечок між Україною та Росією. Про це в ефірі програми "Події" на телеканалі "Україна" повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Мова йде про відповідній справі, яка зараз розглядається в Європейському суді з прав людини за позовом України проти Росії, що стосується масового порушення прав наших громадян на території Криму. Також ми звернулися до низки міжнародних моніторингових інституцій - Європейська комісія з прав людини, Комітет ООН з прав людини, Комітету протидії тортурам і кари в Європі. В ці органи ми, як Міністерство юстиції, подали ряд звернень і доказів, що стосуються масового порушення прав громадян на території Криму і східних областей України", - розповів Петренко.

За його словами, крім вже поданих фактів надані також докази, в тому числі, відео, щодо того, що саме військовослужбовці РФ були причетні до порушення прав людини в Криму.

Петренко підкреслив, що в разі позитивного рішення суду, громадяни України зможуть отримати компенсації з боку РФ: "Наприклад, в разі примусового отримання громадянства - це питання порушення групи конвенцій, і відповідного пакту про політичні та громадянські права. Після винесення цього рішення, український громадянин, на якого тиснули, і примушували фактично підтвердити українське громадянство, а потім автоматично переводили в російське громадянство, може подати заяву та отримати компенсацію про Російської Федерації".

Міністр зазначив, що РФ зобов'язана буде платити подібні компенсації, так як є членом Ради Європи: "І, фактично, якщо вона не буде платити за рішенням суду з прав людини, вона буде виключена з Ради Європи та буде на рівні Ефіопії та інших країн Африки, які ізольовані від інших країн світу".