ua en ru

США включили в стратегію нацбезпеки стримування агресії РФ і підтримку України

США включили в стратегію нацбезпеки стримування агресії РФ і підтримку України

У стратегії національної безпеки США на 2015 рік є пункт про стримування агресії Росії і підтримки України. Про це йдеться в документі, опублікованому на сайті Білого дому.

"Ми обнадіює наших союзників, підтримуючи зобов'язання щодо безпеки та підвищення оперативності через підготовку та проведення навчань, а також динамічне присутність у Центральній і Східній Європі для запобігання подальшого російської агресії. Це буде включати в себе роботу з Європою, щоб поліпшити свою енергетичну безпеку як в короткостроковій, так і довгостроковій перспективі", - йдеться в документі.

"Ми будемо підтримувати таких партнерів, як Грузія, Молдова і Україна для поліпшення їх роботи разом з США і НАТО, а також забезпечення власного захисту. І ми будемо продовжувати накладати значні витрати на Росію за допомогою санкцій і інших засобів, борючись із вводить в оману пропагандою Москви з допомогою правди. Ми будемо стримувати агресію Росії, зберігати пильність щодо її стратегічних можливостей, а також допомагати нашим союзникам і партнерам протистояти російському примусу протягом тривалого часу, якщо це буде необхідно", - наголошується в документі.

У той же час в стратегії нацбезпеки США передбачена можливість більш тісної співпраці з Росією у сферах спільних інтересів.

"Вона повинна обрати інший шлях - шлях мирного співробітництва, який поважає суверенітет і демократичний розвиток сусідніх держав", - сказано в документі.

Зазначимо, віце-президент США Джо Байден закликав не дати Росії перекроїти карту Європи.

Також, за словами сенатора-республіканця Джона Маккейна, сенатори США мають намір домагатися поставок зброї Україні в обхід Обами.