ua en ru

США продовжать поважати суверенітет Афганістану в рамках нової угоди у сфері безпеки, - Обама

Президент США Барак Обама направив лист афганського Президента Хаміда Карзая, в якому говориться, що США продовжать поважати суверенітет Афганістану після укладення нової двосторонньої угоди про співпрацю у сфері безпеки, передає Associated Press.

Американський президент також пообіцяв, що збройні сили США не проводитимуть рейди в афганських будинках, якщо лише не виникнуть "екстрені обставини", які можуть представляти серйозну загрозу безпеки американським громадянам.

Рейди були особливо болючим питанням для афганського населення.

Лист американського президента прийшло через день після того, як державний секретар США Джон Керрі повідомив, що США і Афганістан досягли остаточних домовленостей щодо пакту про безпеку, який буде регулювати присутність в країні американських військ після 2014 р.

Однак сьогодні під час виступу перед радою старійшин президент Афганістану Хамід Карзай заявив, що пакт безпеки повинен бути підписано після президентських виборів в квітні 2014 р.

Він зазначив, що співпраця з США необхідно для забезпечення безпеки в країні, хоча державам не завжди вистачає довіри один до одного. "Я не довіряю їм, вони не довіряють мені, - сказав Карзай старійшинам. - Протягом останніх 10 років я боровся з ними, і вони налаштували пропаганду працювати проти мене".

Несподіване рішення афганського президента, швидше за все, обгрунтовано тим, що в квітні 2014 р. в результаті виборів в країні зміниться Президент. Сам Карзай не зможе взяти в них участі, оскільки законодавство Афганістану забороняє займати президентський пост більше двох термінів поспіль.

Американці ж поспішають з підписанням документа, щоб встигнути підготувати умови військової присутності США в Афганістані після 2014 р., якщо воно буде схвалене афганським керівництвом.

Військова місія НАТО в країні закінчиться в 2014 р., і проблема забезпечення безпеки стане особливо гостро. Велика частина іноземних військ буде виведена з території Афганістану. Якщо пакт про безпеку не буде підписаний, перебування на території країни американських військ опиниться під питанням.