ua en ru

Спецслужби США зайшли надто далеко, - Держдеп

Держсекретар США Джон Керрі визнав, що американські спецслужби "зайшли надто далеко" у своїй активності. При цьому він завірив, що в результаті шпигунства США "безневинні люди не постраждали".

Держсекретар США Джон Керрі (на фото) визнав, що американські спецслужби "зайшли надто далеко" у своїй активності, повідомляє The Daily Telegraph. При цьому він завірив, що в результаті шпигунства США "безневинні люди не постраждали".

Виступаючи перед конференцією в Лондоні, держсекретар пообіцяв, що підходи до роботи Агентства національної безпеки (АНБ) будуть проаналізовані, а деякі напрями шпигунської активності - заморожені.

Керрі відзначив, що далеко не вся інформація, що стала надбанням гласності після викриттів Едварда Сноудена, є правдою. За його словами, чутки про те, що спецслужби США прослуховували близько 70 млн осіб, не відповідають дійсності. У всіх даних про американську розвідку, які поширюють ЗМІ, багато перебільшень, упевнений він.

Черговий виток скандалу навколо АНБ відбувся в кінці жовтня, коли в ЗМІ з'явилася інформація про прослуховування американськими спецслужбами телефонних розмов 35 світових лідерів, зокрема канцлера ФРН Ангели Меркель. Президентові США Бараку Обамі довелося пояснюватися з одним з найважливіших союзників по телефону.

Раніше сьогодні стало відомо, що Обама розпорядився припинити прослушку в штаб-квартирах МВФ і Світового банку у Вашингтоні. В кінці жовтня прослушка була знята в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

Раніше про прослуховування штаб-квартири МВФ і Світового банку не повідомлялося. Один з високопоставлених чиновників адміністрації Обами заперечує, що США ведуть електронне спостереження за цими двома організаціями, проте не відповів, чи здійснювалося таке спостереження раніше.

У МВФ і Світовому банку відмовилися коментувати дану інформацію.