ua en ru

Раді пропонують ввести санкції для банків за валютні маніпулювання

Група народний депутатів пропонують Верховній Раді України ввести для банків санкції за поширення дезінформації про валютний курс та інші дії, які призвели до валютних коливань або негативно вплинули на стабільність банківської системи.

Група народний депутатів пропонують Верховній Раді України ввести для банків санкції за поширення дезінформації про валютний курс та інші дії, які призвели до валютних коливань або негативно вплинули на стабільність банківської системи. Відповідний законопроект № 4938 "Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи", зареєстрований сьогодні у парламенті.

Авторами законопроекту виступили народний депутат Олександр Риженков (Партія регіонів), Сергій Мартиняк та Іван Фурсін з групи "Суверенна європейська Україна", Олександр Єдін та Клімов Леонід з групи "Економічний розвиток", Ольга Бєлькова ("Удар") та Денис Дзензерський ("Батьківщина").

Законопроект пропонує доповнити закон України "Про Національний банк України" статтею 62, яка дає визначення поняттю "маніпулювання на грошово-кредитному ринку".

Так, до такого маніпулювання пропонується віднести:

1) здійснення (намагання здійснити) фінансовою установою операцій з торгівлі іноземною валютою, внаслідок яких курс гривні до іноземної валюти, попит, пропозиція чи об'єм торгівлі іноземною валютою відхилилися від рівня чи підтримувалися на рівні, що суттєво відрізняється від рівня, який би сформувався без таких операцій.

2) поширення фінансовою установою завідомо неправдивої інформації через засоби масової інформації, мережу Інтернет або будь-якими іншими способами, внаслідок чого курс гривні до іноземної валюти, попит та/або пропозиції іноземної валюти, обсяг торгівлі нею, процентні ставки, попит, пропозиція або обсяг угод на міжбанківському кредитному ринку відхилилися від рівня чи підтримувалися на рівні, що суттєво відрізняється від рівня, який би сформувався без поширення такої інформації;

3) неодноразове невиконання фінансовою установою зобов'язань за угодами з купівлі-продажу іноземної валюти, укладеними протягом дня у власних інтересах або за рахунок клієнтів, якщо укладення зазначених угод спричинило суттєве відхилення курсу гривні до іноземної валюти від рівня, що мав би сформуватися без укладання зазначених угод;

4) здійснення банками операцій на міжбанківському кредитному ринку, які не мають економічного сенсу чи подання заявки на укладення угоди на міжбанківському кредитному ринку без подальшого укладання такої угоди, що призвело до суттєвого відхилення процентних ставок від рівня, який би сформувався без здійснення таких операцій чи подання відповідних заявок.

Згідно з документом, за маніпулювання на грошово-кредитному ринку НБУ має право застосувати до банків заходи впливу, передбачені статтею 73 закону України "Про банки і банківську діяльність", а також обмежувати їх діяльність на міжбанківському валютному ринку.

Також НБУ має право накладати на небанківські фінансові установи штраф у розмірі від 10 до 50 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 тис. до 850 тис. грн), а також позбавляти їх генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Проект закону також передбачає змінити процедури, що здійснюються при ліквідації банків з метою прискорення реалізації ліквідаційної маси та удосконалити механізми отримання фінансової допомоги Фондом гарантування вкладів фізичних осіб для забезпечення своєчасного отримання ним довгострокових ресурсів для відшкодування коштів вкладникам неплатоспроможних банків.