ua en ru

Рада повернула в Кабмін законопроект про вдосконалення спеціальної конфіскації

Народні депутати підтримали пропозицію голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана повернути урядовий законопроект № 1569 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та вдосконалення процедур здійснення конфіскації" в Кабінет міністрів на доопрацювання. За відповідне рішення проголосували 258 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Проект закону спрямований на вдосконалення процедури конфіскації майна, яка використовувалася з метою вчинення злочину, під час вчинення злочину, а також майна, отриманого в наслідок вчинення злочину.

Проектом пропонується уточнити положення статей 961 і 962 КК, якими застосування спеціальної конфіскації обмежено корупційними злочинами, та виключити з санкцій статей 354, 364, 3641, 3652, 368, 3683, 3684, 369, 3692 КК посилання на застосування спеціальної конфіскація, а з санкцій інших статей Особливої частини КК - на конфіскацію окремих предметів злочинної діяльності.

Такі зміни дозволять застосовувати спеціальну конфіскацію в кримінальному судочинстві виключно на підставі положень Загальної частини КК по всіх злочинах.

Також передбачається внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, Законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", поширивши дію існуючого в Кримінальному процесуальному кодексі інституту "спеціального кримінального провадження" на підозрюваних (обвинувачених), які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та оголошені у розшук.

Крім того, згідно пропонованим проектом загальним правилом, спеціальне досудове розслідування та спеціальне судове провадження здійснюватиметься виключно для осіб, яких оголошено у міждержавний та/або міжнародний розшук.

"Запропоновані проектом зміни сприятимуть реалізації принципу невідворотності покарання для осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та удосконаленню процедури конфіскації майна, яке використовувалося з метою вчинення злочину або під час вчинення злочину, а також майна, отриманого внаслідок вчинення злочину", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, як заявив голова ГПУ Віталій Ярема, Україна може повернути кошти родини Януковича тільки шляхом конфіскації за рішенням суду.