ua en ru

Рада урівняла грошову допомогу з загибелі міліціонера з виплатами військовим

Народні депутати підтримали першому читанні законопроект № 1364 "Про внесення змін до закону України "Про міліцію" (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва працівника міліції)". За відповідне рішення проголосували 235 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як повідомила автор законопроекту - народний депутат з фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновіл, цей законопроект фактично легалізує ту ситуацію, яка вже є наразі.

"Вже дуже давно на першій лінії фронту знаходяться поряд як військовослужбовці, так і працівники міліції: і Національна гвардія, і добровольчі батальйони, але щодо виплати родина у разі смерті захисника, нажаль, є різні системи і різні суми. Міліціонери по закон про міліцію отримують куди меншу суму. Цей законопроект покликаний урівняти. Наразі по факту ці виплати зрівняні постановою Кабміну, але треба урівняти її у законі, тобто легалізувати ту ситуацію, яка є наразі, - пояснила Чорновіл.

Також, за її словами, у законопроекті закладені певні зміни стосовно деталей виплати. Наприклад, згідно діючого законодавства, виплати у разі смерті надаються міліціонеру, які виконують свої службові обов'язки при охороні громадського порядку чи боротьби із злочинністю, а у запропонованому законопроекті пропонується зазначити: "при виконанні своїх службових обов'язків".

Так , згідно з пояснювальною запискою, закон встановлює наступну одноразову грошову допомогу:

- для членів сімей, батьків та утриманців працівників міліції у разі їх загибелі (смерті) під час виконання ними службових обов'язків у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб;

- для працівників міліції у разі поранення під час виконання ним службових обов'язків, яке призвело до встановлення йому інвалідності, а також інвалідності, що настала в період проходження служби в органах внутрішніх справ у розмірі 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, - у разі встановлення інвалідності I групи, 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, - у разі встановлення інвалідності II групи, 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, - у разі встановлення інвалідності III групи;

- для працівників міліції у разі поранення під час виконання ним службових обов'язків, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності у розмір від 20-кратного до 100-кратний прожитковий мінімум, встановленого законом для працездатних осіб.

Нагадаємо, також сьогодні Рада підтримала у першому читанні законопроект про збереження грошового забезпечення сімей зниклих без вісти міліціонерів.

Зазначимо, 5 листопада 2014 р. Кабмін збільшив розмір разових виплат сім'ям загиблих в зоні АТО міліціонерів в 4 рази - до 609 тис. грн.