ua en ru

Рада хоче зняти обмеження для здійснення волонтерської діяльності

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1408 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності)". За відповідне рішення проголосували 294 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Також депутати проголосували за підготовку даного законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.

Законопроект передбачає зміни до закону України "Про волонтерську діяльність", Закону України "Про страхування", Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

До закону України "Про волонтерську діяльність" передбачається внесення наступних змін: уточнення термінів "волонтерська діяльність", "волонтер"; заміна терміну "волонтерська організація" на "організації та установи, які залучають до своєї діяльності волонтерів"; зняття обмежень для здійснення волонтерської діяльності організаціями та установами, у тому числі із укладанням договору з волонтером про її здійснення, так і без нього; уточнення прав та обов'язків волонтерів та організацій та установ, які залучають до своєї діяльності волонтерів; особливостей відшкодування витрат, пов'язаних з наданням волонтерської допомоги; інших змін, які сприятимуть розвитку волонтерської діяльності.

Також до Закону України "Про страхування" вносяться зміни щодо добровільного страхування життя і здоров'я волонтерів на період надання волонтерської допомоги організаціями та установами, які залучають до своєї діяльності волонтерів.

У частині десятій статті 4 закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" для уточнення підстав для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, пов'язаних із провадженням волонтерської діяльності, пропонується слова "волонтерських організацій, зареєстрованих в Україні в установленому порядку," замінити словами "організацій та установ, які залучають до своєї діяльності волонтерів відповідно до Закону України "Про волонтерську діяльність".

У частині десятій статті 5 "Посвідка на постійне проживання та посвідка на тимчасове проживання" Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" слова "волонтерської організації та копії свідоцтва про державну реєстрацію такої організації" пропонується замінити словами "організації чи установи, яка залучає до своєї діяльності волонтерів, та копії свідоцтва про державну реєстрацію такої організації чи установи". А у частині першій статті 15 "Документи для в'їзду в Україну та виїзду з України іноземців та осіб без громадянства" цього закону пропонується слова "волонтерських організацій, зареєстрованих в Україні у встановленому порядку," замінити словами "організацій та установ, які залучають до своєї діяльності волонтерів відповідно до закону України "Про волонтерську діяльність".

Нагадаємо, на початку грудня 2014 р. ООН закликала українську владу переглянути закон про волонтерську діяльність.