ua en ru

Президент Європарламенту назвав сьогоднішній референдум в Криму незаконним

Президент Європарламенту Мартін Шульц назвав референдум про статус Криму, що пройшов сьогодні, 16 березня 2014 р., незаконним. Про це йдеться в його заяві, оприлюдненій у неділю ввечері на сайті Європарламенту.

"Я шкодую, що цей референдум відбувся, так як він був нелегітимним, незаконним і ще більше ускладнив майбутні спроби врегулювання кризи. Це голосування не було дійсним ні в рамках українського, ні в рамках міжнародного права", - заявив Шульц.

За його словами, Європейський парламент повністю підтримує територіальну цілісність України, яка повинна бути в змозі вільно визначити своє майбутнє.

"Я хочу повторити моє засудження російського військового вторгнення в Крим. Це було порушенням міжнародного права і порушенням українського суверенітету. Такі аргументи, що військові дії необхідні для захисту етнічної меншини, часто використовувалися в минулому і мали згубні наслідки", - додав президент Європарламенту.

Нагадаємо, 16 березня 2014 р. в Криму пройшов референдум про статус автономії. При цьому за результатами опрацювання понад 50% бюлетенів за приєднання Криму до РФ проголосували 95,5% кримчан.