ua en ru

Уряд Чехії на чолі з Іржи Русноком подав у відставку

У Чехії у відставку подав Кабінет міністрів прем'єр-міністра Іржі Руснока. 

У Чехії у відставку подав Кабінет міністрів прем'єр-міністра Іржі Руснока. Про це повідомляє радіо "Прага".

Згідно з Конституцією країни, уряд повинен піти у відставку в тому випадку, якщо Нижня палата парламенту не проголосує за вотум довіри. Саме це і відбулося в минулу середу, 7 серпня.

Прем'єр Руснок офіційно вручить Президентові відповідні документи у вівторок, 13 серпня.

Руснок заявив, що уряд тепер не буде приймати ніяких принципових рішень. Єдиним винятком, ймовірно, стане рішення про продовження довгострокової оренди винищувачів Gripen для чеських ВПС. Пропозиція шведського уряду з оренди дійсно тільки до певного дня, тому прийняття рішення не можна відкладати.

Руснок зазначив, що "уряд продовжуватиме працювати і після саморозпуску Палати депутатів до дострокових виборів".

Також повідомляється, що парламент Чехії почне обговорення питання про саморозпуск Палати депутатів 16 серпня. Якщо депутати проголосують за дострокове припинення повноважень, Президент розпустить параламент.

Чеські політики вважають, що дострокові парламентські вибори могли б відбутися вже наприкінці жовтня цього року. У цьому випадку новий парламент зміг би в строк затвердити бюджет на 2014

Руснок очолив чеський Кабміну 10 червня після скандальної відставки кабінету міністрів Петра Нечас. За законом протягом 30 днів у парламенті повинно було відбутися голосування про довіру уряду. Після висловленого недовіри уряду Руснока, Земан може призначити нового прем'єра і запропонувати йому сформувати новий уряд, або залишити Руснока тимчасово виконувати обов'язки глави уряду.