ua en ru

Порошенко підписав закони про ратифікацію угод з Нідерландами і Австралією про розслідування катастрофи Boeing

Президент України Петро Порошенко підписав закони про ратифікацію угод з Нідерландами і Австралією про розслідування катастрофи Boeing-777 "Малазійських авіаліній" в Донецькій області.

Президент України Петро Порошенко підписав закони про ратифікацію угод з Нідерландами і Австралією про розслідування катастрофи Boeing-777 "Малазійських авіаліній" в Донецькій області. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента України.

Зокрема, у прес-службі зазначили, що закон № 1619-VII "ПРО ратифікацію угоди між Україною та Австралією про направлення австралійського персоналу в Україну у зв'язку з падінням літака "Малазійських авіаліній" рейсу МН 17" буде сприяти залученню австралійської сторони до розслідування причин авіакатастрофи, яка відбулася над територією України.

Як випливає з угоди, Австралія може направити в Україну поліцейський, військовий та цивільний персонал і пов'язані з ними активи. Він буде мати свободу пересування на території України для переміщення до місцевостей, пов'язаних з проведенням розслідування авіакатастрофи.

Також передбачено, що Україна буде надавати персоналу будь-яку інформацію, необхідну для реалізації його мандата і забезпечувати його наявними схемами, картами, іншою інформацією.

Крім цього, закон № 1620-VII "ПРО ратифікацію угоди між Україною і Королівством Нідерланди про Міжнародної місії захисту розслідування" буде забезпечувати подальше практичне залучення нідерландської сторони до розслідування причин катастрофи рейсу МН17.

Згідно з меморандумом про взаєморозуміння між міністрами закордонних справ України та Нідерландів, українська сторона передала європейській країні повноваження на проведення розслідування причин і наслідків авіаційної катастрофи. Для технічного виконання зазначеного меморандуму також було укладено відповідну угоду між Національним бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами України та Голландським радою з безпеки Королівства про передачу проведення розслідування авіаційної події.

В угоді з Королівством Нідерландів зазначається, що керують місією Нідерланди. Вона створюється для проведення розслідування згідно Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН від 21 липня 2014 року, а також з метою здійснення інших видів діяльності, які можуть бути погоджені між сторонами.

Місія складається з військового і невійськового персоналу Нідерландів та Австралії і, у відповідних випадках, інших держав, громадяни яких знаходилися на літаку.

Раніше Порошенко дозволив персоналу місії мати і носити зброю, а також застосовувати силу в порядку самооборони і для виконання своєї діяльності у відповідності з угодою. Також, персоналу місії дозволяється носити польову уніформу.

Чисельність міжнародної місії становить не більше 700 збройних осіб.