ua en ru

Політичний притулок Сноудену запропонували Венесуела і Нікарагуа, "якщо дозволять обставини"

Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що ухвалив рішення зробити пропозицію викривач ЦРУ Едварду Сноудену про надання політичного притулку.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що ухвалив рішення зробити пропозицію викривач ЦРУ Едварду Сноудену про надання політичного притулку, передає агентство Reuters.

Раніше лідер південноамериканської держави не виключав, що американець, який має проблеми з правосуддям на батьківщині, може отримати притулок на території Венесуели. Однак він зазначав, що для цього необхідна відповідна заява Сноудена, якої той не подавав.

Це перша пропозиція викривачу про політичний притулок. Раніше Сноуден на свої заяви отримував тільки відмови. На сьогоднішній день їх число перевалило за 20, проте жодна країна до Венесуели не зважилася дати притулок у себе американцю. Сноуден просив політичного притулку у Австрії, Болівії, Бразилії, Китаю, Куби, Фінляндії, Франції, Німеччини, Індії, Італії, Ірландії, Нідерландів, Нікарагуа, Норвегії, Польщі, Росії, Іспанії, Швейцарії, Венесуели, Еквадору та Ісландії.

Незадовго до повідомлення з Венесуели про можливість запросити до себе Сноудена заявляв Президент інший латиноамериканської країни Даніель Ортега. Однак він обмовився, що американець отримає політичний притулок в Нікарагуа, "якщо дозволять обставини".

У США колишній співробітник Агентства національної безпеки США звинувачується в шпигунстві і крадіжці даних, що містять державну таємницю. Кримінальному переслідуванню передувало викриття Сноуденом методів роботи американської розвідки, що використовують систему відстеження електронного листування і телефонних розмов. Після одкровень у ЗМІ він покинув батьківщину і відправився в Гонконг, звідки вилетів відразу ж, як Вашингтон зажадав його затримання та екстрадицію. Тимчасовим місцем перебування Сноудена стала російська столиця, де йому довелося затриматися, оскільки влада США анулювали його паспорт, а пропозиції про політичний притулок не було.