ua en ru

ОБСЄ направить до України близько 1 тис. спостерігачів на вибори Президента

БДІПЛ планує направити на ці вибори близько 100 довготермінових спостерігачів, які мають прибути в Україну 28 березня. Крім того, країни-члени ОБСЄ погодилися направити близько 900 короткострокових спостерігачів.

Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ) планує направити на позачергові вибори Президента України близько 1 тис. спостерігачів. Про це під час зустрічі з головою Центральної виборчої комісії (ЦВК) Михайлом Охендовським заявила глава місії зі спостереження за виборами Президента Каетана де Зулуета Овтрам. Про це повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

"БДІПЛ планує направити на ці вибори близько 100 довготермінових спостерігачів, які мають прибути в Україну 28 березня. Крім того, країни-члени ОБСЄ погодилися направити близько 900 короткострокових спостерігачів", - заявила Овтрам.

За її словами, завдання місії полягає у спостереженні за позачерговими виборами Президента України з точки зору їх відповідності зобов'язанням перед ОБСЄ та національному законодавству.

Овтрам зазначила, що у процесі діяльності будуть підготовлені два проміжних звіти, а також підсумковий звіт.

"При цьому ми зацікавлені насамперед у тому, наскільки законно відбуватиметься сам виборчий процес, а не у його результатах", - наголосила глава місії ОБСЄ.

Зауважимо, Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ є одним з основних інститутів у світі в галузі прав людини. Діяльність БДІПЛ, розташованого у Варшаві (Польща), поширюється на Європу, Кавказ, Центральну Азію і Північну Америку.

Бюро сприяє проведенню демократичних виборів та забезпеченню прав людини, терпимого ставлення і недискримінації, а також дотриманню принципу верховенства закону.

Сьогодні, 19 березня, місія БДІПЛ зі спостереження за позачерговими виборами Президента України 25 травня 2014 р. розпочала свою роботу в Україні. Главою місії призначена представниця Італії Каєтана де Зулуета Овтрам. Вона є колишнім членом Палати депутатів і Сенату Італії. Як член парламенту брала участь у 12 місіях зі спостереження за виборами протягом 10 років, у тому числі як глава та заступник глави наглядової місії ЄС, а також як представник чинного голови ОБСЄ.

До складу основної групи місії увійшли 17 експертів ОБСЄ. Очікується, що 28 березня до України прибудуть 100 довготермінових спостерігачів, яких направлять держави-учасниці ОБСЄ, а безпосередньо в день голосування спостереження здійснюватимуть 900 короткострокових спостерігачів.

Нагадаємо, як заявив у середу глава ЦВК Михайло Охендовський, на сьогодні немає юридичних підстав ставити під сумнів можливість проведення позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 р.