ua en ru

Обама знову висловився проти введення нових санкцій проти Ірану

Барак Обама під час зустрічі із прем'єром Іспанії Маріано Рахоєм знову зазначив, що виступає проти введення нових санкцій проти Ірану.

Президент США Барак Обама (на фото) під час зустрічі із прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм знову зазначив, що виступає проти введення нових санкцій проти Ірану, передає Reuters. Він наголосив, що запровадження санкцій з боку американського Конгресу є несвоєчасним.

За словами Обами, треба дати шанс дипломатії, яка може принести свої плоди. Ще напередодні він обіцяв "помірне ослаблення" економічних санкцій щодо Ірану, якщо ця країна приступить до реалізації угоди щодо ядерної програми.

Президент США змушений стримувати тиск з боку Конгресу, який наполягає на введенні нових санкцій відносно Тегерана, щоб змусити Іран дотримуватися умов досягнутої угоди. Раніше Обама попереджав, що, навіть у разі схвалення Конгресом нових санкцій, він накладе вето на будь-який подібний законопроект. Водночас, за його словами, США готові посилити ембарго у разі порушення домовленостей з боку Ірану.

Напередодні ЗМІ з посиланням на анонімне джерело в адміністрації США повідомляли, що Іран може отримати доступ до перших 550 млн дол. зі своїх заблокованих за кордоном активів 1 лютого 2014 р. Загальний обсяг блокованих фондів становить 4,2 млрд дол.

Іран і "міжнародна шістка" (США, Росія, Китай, Франція, Британія і Німеччина) 24 листопада 2013 р. уклали в Женеві проміжну угоду щодо іранської ядерної програми. Поновлення повноформатних переговорів з іранського ядерного питання очікується в лютому 2014 р.

Нагадаємо, США та інші країни Заходу мають намір піти на "помірне ослаблення" економічних санкцій щодо Ірану, якщо Ісламська республіка приступить до реалізації угоди щодо ядерної програми. "Введення додаткових санкцій ставить під загрозу зриву наші зусилля з вирішення проблеми мирним шляхом, і я накладу вето на будь-який законопроект, що передбачає подібні заходи", - заявляв напередодні американський лідер.