ua en ru

Нардеп від "Свободи" пропонує Раді дозволити громадянам використовувати вогнепальну зброю при охороні громадського порядку спільно з дозволу МВС (виправлено)

Народний депутат з фракції "Свобода" Юрій Сиротюк пропонує Верховній Раді України надати право громадянам України купувати та продавати цивільну зброю та боєприпаси.

Народний депутат з фракції "Свобода" Юрій Сиротюк пропонує Верховній Раді України дозволити громадянам використовувати холодну та вогнепальну зброю під час охорони громадського порядку і державного кордону з дозволу органів внутрішніх справ. Про це йдеться в законопроекті № 4914 "Про внесення змін до закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону (щодо використання зброї)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Законопроект пропонує внести зміни до частини третьої статті 13 та статті 14 закону, визначивши, що поряд із заходами фізичного впливу, спеціальними засобами індивідуального захисту та самооборони, зарядженими речовинами сльозоточивої та дратівної дії, громадяни у складі відповідних громадських формувань мають право використовувати холодну і вогнепальну зброю.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту закону, зброя повинна використовуватись для самозахисту та для припинення групових порушень громадського порядку і відбиття нападів на державні і громадські будівлі, підприємства, установи, транспортні засоби, для припинення в разі потреби опору представникам Державної прикордонної служби та іншим особам, що виконують службові або громадські обов'язки з охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю та тероризмом, а також в інших, передбачених законодавством, випадках.

"Члени громадських формувань під час виконання своїх обов'язків з охорони громадського порядку і державного кордону після обов'язкового пред'явлення посвідчення члена громадського формування мають право: застосовувати в установленому порядку заходи фізичного впливу, спеціальні засоби індивідуального захисту та самооборони, а також холодну і вогнепальну зброю", - йдеться у законопроекті.

Про намір застосувати силу, у тому числі і вогнепальну зброю треба завчасно попередити осіб. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби, холодна та вогнепальна зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю члена громадського формування, іншого громадянина, працівника міліції, військовослужбовця Державної прикордонної служби України.

Члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону, які мають дозвіл органу внутрішніх справ на придбання, зберігання і холодної та вогнепальної зброї, мають право використовувати зброю у наступних випадках:

1) для самозахисту і захисту громадян від нападу та інших дій, що створюють загрозу їх життю або здоров'ю;

2) для припинення групових порушень громадського порядку та державного кордону;

3) для відбиття нападу на будівлі, приміщення державних організацій, а також громадян та їх особисту власність;

4) для затримання і доставлення до органу внутрішніх справ осіб, які вчинили адміністративні правопорушення чи злочини.

5) для припинення в разі потреби опору працівникам міліції та військовослужбовцям Державної прикордонної служби України.

"Ухвалення проекту закону дозволить громадянам, що залучені до охорони громадського порядку і державного кордону, використовувати холодну і вогнепальну зброю, що полегшить боротьбу з терористами, сприятиме збільшенню обороноздатності держави, підсилить ефективність роботи Державної прикордонної служби та інших правоохоронних органів", - зазначає автор законопроекту у пояснювальній записці до документу.