ua en ru

МВФ очікує, що конфлікт на Донбасі почне спадати в найближчі місяці

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує, що конфлікт на сході України почне спадати в найближчі місяці.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує, що конфлікт на сході України почне спадати в найближчі місяці. Про це заявив в.о. директора європейського департаменту МВФ Пол Томсен, повідомляє офіційний сайт МВФ.

Томсен зазначив, що у зв'язку з конфліктом на Донбасі, програма співпраці з Україною стикається з серйозними невизначеностями.

"Ми припускаємо, що конфлікт почне спадати в найближчі місяці. Але баланс ризиків, мабуть, зміщений у бік погіршення. Якщо наші припущення не справдяться, ми повинні будемо переглядати елементи програмної стратегії, і життєздатність програми може залежати від збільшення допомоги з боку міжнародних партнерів України", - заявив він.

У МВФ зазначають, що у разі продовження конфлікту на сході України, тільки на покриття нестачі резервів НБУ може знадобитися ще 19 млрд дол. до кінця 2015 р.

Якщо ж конфлікт на сході почне спадати, Україні буде достатньо фінансування на суму 17 млрд дол, який МВФ схвалив у березні.

Томсен зазначив, що програма співпраці набула більш консервативну позицію по відношенню до потенційних бюджетних витрат, що випливають з фінансового сектора і дефіциту НАК "Нафтогаз України".

"Програма тепер передбачає більш високі потенційні витрати на реструктуризацію банків і велику підтримку "Нафтогазу", щоб покрити її дефіцит виріс і погашення зовнішніх зобов'язань. Ці переглянуті бюджетні витрати додадуться до загального державного боргу в 2014-2015 рр.", - заявив Томсен.

"Український уряд як і раніше має намір ліквідувати дефіцит "Нафтогазу" до 2018 р., як планувалося при затвердженні угоди з МВФ", - підкреслив представник МВФ.

У той же час він зазначив, що, незважаючи на більш високі витрати, державний і гарантований борг України залишається стійким, хоча його піковий рівень зріс.

Разом з тим Томсен підкреслив, що успіх програми співпраці України з МВФ в значній мірі залежить від здатності українського уряду зробити рішучі кроки, спрямовані на боротьбу з корупцією та поліпшення ділового клімату.

"Поки, незважаючи на деяке буксирування з боку деяких груп за інтересами, новий уряд досягти цієї мети", - вважає в.о. директора європейського департаменту МВФ.

Нагадаємо, 29 серпня 2014 р. МВФ виділив Україні другий транш кредиту у розмірі 1,39 млрд дол.