ua en ru

Кабмін хоче ввести міжнародний аудит всіх українських держкомпаній, - Яценюк

Кабінет міністрів України хоче ввести міжнародний аудит всіх українських державних компаній і продаж акцій держкомпаній на міжнародних біржах.

Кабінет міністрів України хоче ввести міжнародний аудит всіх українських державних компаній і продаж акцій держкомпаній на міжнародних біржах. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час засідання Кабміну, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми запроваджуємо механізм міжнародного аудиту всіх державних компаній, в тому числі і тих, які будуть йти на приватизацію, і продажів пакетів державних акцій на міжнародних біржах. Це повинно бути бенчмарк для того, щоб світ побачив, що в Україні йде прозора і чесна приватизація",- заявив Яценюк.

Він зазначив, що ключовим способом приватизації уряд визначає конкурс за принципом аукціону.

Крім того, за його словами, стосовно об'єктів, які залишаться в державній власності після приватизації, уряд прийняв рішення про створення відповідних державних холдингових компаній.

"Для цього ми будемо наймати провідних фахівців. Контроль за такими холдинговими компаніями повинен здійснюватися не тільки урядом, але й міжнародним аудитом, який для цього буде окремо найматися", - наголосив Яценюк.

Він також нагадав, що уряд розробив проект закону про перелік об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

"Зараз у нас близько 1,5 тис. об'єктів не підлягають приватизації, а це означає, що підлягають розкраданню політичними кланами. Ми пропонуємо виключити з цього переліку 1,2 тис. об'єктів", - підкреслив він.

Терміни приватизації, за словами глави уряду, будуть визначатися "в залежності від того, коли економічна ситуація дасть можливість нам краще і дорожче продати і залучити ефективнішого інвестора".

Нагадаємо, Яценюк також заявив, що виступає за зміну складу Антимонопольного комітету України.