ua en ru

Фюле розраховує підписати УА з Україною 28-29 листопада на саміті у Вільнюсі

Євросоюз розраховує підписати Угоду про асоціацію з Україною 28-29 листопада на саміті у Вільнюсі. Про це заявив єврокомісар з розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, виступаючи на третій сесії Парламентської асамблеї Східного партнерства Euronest, яка відбулася у Брюсселі 28 Травня, передає прес-служба представництва ЄС в Україні.

Під час саміту ЄС сподівається підписати Угоду про асоціацію з Україною та парафувати її з іншими країнами-учасницями Східного партнерства, зокрема Молдавією, Грузією та Вірменією. Фюле назвав це Угода "інструментом побудови політичної асоціації та поглиблення економічної інтеграції".

"Якщо ми зможемо підписати одне з цих угод про асоціацію та парафувати інші, ми вперше зробимо якісний стрибок в напрямку реальних перетворень на пострадянському просторі", - підкреслив Фюле.

Крім того, на саміті очікується досягнення прогресу з виконання деякими країнами плану дій з візової лібералізації, а також підписання угод про реадмісію і спрощення візового режиму, зазначив чиновник.

За словами Фюле, зустріч у Вільнюсі також стане можливістю для завершення декількох амбіційних інфраструктурних об'єктів, зокрема, що стосується транспортної мережі Східного партнерства.

Єврокомісар нагадав, що відносини ЄС та країн-учасниць Східного партнерства грунтуються на принципі "більше за більше" (more for more). Він зазначив, що цей принцип не обмежується формулюванням "велика підтримка - більше реформ".

"Він також означає: чим амбітні ви, тим вимогливіші ми стаємо, особливо до тих країн, які прагнуть приєднатися до ЄС", - підкреслив Фюле.

Говорячи про відносини з Росією та Митним союзом, Фюле підкреслив необхідність "у зміцненні і розширенні обміну думками" з цією країною.

Він нагадав про пропозицію зміцнити контакти між Європейською Комісією та Євразійським союзом з найбільш важливих питань, зокрема, які стосуються нормативно-правової бази.

"Ми дуже зацікавлені в тому, щоб нормативна та регуляторна робота ЄС була сумісна з тією, яку проводить Євразійський союз", - підкреслив Фюле.

Читайте також: ЄС: Співпраця з МС не повинно суперечити зобов'язанням України в рамках СА та ЗВТ