ua en ru

ЄС анонсував план стимулювання економіки обсягом 315 млрд євро

ЄС анонсував план стимулювання економіки обсягом 315 млрд євро
ЄС створює Європейський фонд стратегічних інвестицій (European Fund for Strategic Investments).

ЄС створює Європейський фонд стратегічних інвестицій (European Fund for Strategic Investments). За задумом Єврокомісії, протягом найближчих трьох років він допоможе профінансувати нові інфраструктурні проекти блоку на 315 млрд євро і надасть імпульс знаходиться на межі стагнації економіки Старого Світу.

Запуск програми намічений на середину 2015 року. Вона не потребує виділення додаткових коштів країнами-членами ЄС або внесення поправок у вже прийняті бюджети. Внесок Єврокомісії обмежиться 5 млрд євро стартових коштів та фінансовими гарантіями на 16 млрд євро.

Нову ініціативу, спрямовану на створення робочих місць, стимулювання зростання та інвестицій, європарламентарям сьогодні представив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"Європі потрібен імпульс для зростання, і сьогодні Єврокомісія його надала", - підкреслив політик.

Виступаючи перед законодавцями, Юнкер заявив, що, на його думку, Європа потрапила в "інвестиційний капкан": приватні інвестори неохоче вкладають гроші в нові проекти, незважаючи на очевидний надлишок ліквідності, частина якої їм виділяє ЄЦБ в рамках боротьби з дефляцією.

Надання гарантій, які страхують від первинних ризиків, за задумом Єврокомісії, має послужити для інвесторів стимулом до більш активного фінансування нових інфраструктурних проектів блоку.

Відповідаючи критикам, які вказували на дуже незначну частку власних коштів ЄС у новій структурі, Юнкер заявив, що у блоку немає "друкарського верстата" і уряду стосовно витрат повинні займатися тим, що у них виходить найефективніше, а саме - соціальними проектами, а не "обслуговуванням боргів".

"Старіючі" економіки ЄС повинні продовжити структурні реформи, а блок в цілому - зменшити боргове навантаження і дефіцит, що розрослися за час фінансової кризи, зазначив Юнкер.

Новий фонд буде перебувати під управлінням Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Останній візьме на себе зобов'язання по фінансуванню найбільш ризикованих проектів в обсязі 63 млрд євро. При цьому очікується, що до кожного вкладеного євро приватні інвестори додадуть свої п'ять. Таким чином, сукупний обсяг приватних інвестицій оцінюється в 252 млрд євро.

Запланований загальний обсяг інвестицій - 315 євро - не є граничним, уточнив Юнкер. Національні уряди та інші структури зможуть при бажанні взяти фінансову участь у новій програмі.

Після виступу Юнкера до парламентаріїв звернувся глава ЄІБ Вернер Хойєр, запевнивши їх у тому, що його структура готова забезпечити оперативне виділення необхідних коштів.

При цьому він зазначив, що новий фонд не стане для Європи панацеєю від існуючих економічних проблем, хоч і зможе стати важливим доповненням до його антикризової стратегії.

"Ці заходи - просто одна назва, - каже Дімітріс Пападимулис, член парламенту від Європейських об'єднаних лівих. - У цьому пакеті немає жодного євро нових грошей".

"Це просто фарс, це рециркуляція грошей і навішування нових ярликів. У цьому трюкачестве немає ніякого сенсу", - заявив Герольф Аннесанс, член бельгійської партії Фламандський інтерес.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський союз планує сформувати інвестиційний фонд обсягом 21 млрд євро строком на 3 роки, щоб розділити ризики по новим проектам з приватними інвесторами.