ua en ru

59 округ: окружна комісія так і не розпочала свою роботу, на окрузі тривають провокації

Окружна виборча комісія з 59-му округу так і не відновила свою роботу. Зазначимо, що 59-й округ - один з шести "проблемних" округів України, де досі не визначений переможець. Округу №49 і 59, за даними ЦВК, гальмують введення даних в ІАС "Вибори", і, отже, не дають Центрвиборчкому можливості оприлюднити повні попередні дані виборів.

ЦВК вранці прийняла рішення вивести членів комісій, які саботували роботу у двох проблемних округах в Донецькій області (№49 та №59). "За тією інформацією, яка є в ЦВК, ми дійсно зіткнулися з саботажем виконання своїх обов'язків з боку окремих членів окружних виборчих комісій", - заявив голова ЦВК Михайло Охендовський. Він висловив сподівання, що зміни, внесені до складу виборчих комісій, допоможуть швидко розблокувати їх роботу.

Як розповіли в окружкомі, новий головуючий, представник ВО "Свобода" Олексій Гармаш досі не виконав розпорядження ЦВК про призначення трьох нових членів окружкому. Робота комісії так і не розблоковано, провокації тривають. Члени комісії знаходяться у будівлі ОВК, на вулиці йде мітинг. Провокатори намагаються прорватися в будівлю ОВК з метою зриву підрахунку голосів та недопущення підбиття підсумків виборів.

Раніше округ відзначився цілою низкою резонансних скандалів і провокацій. Спостерігачі громадських організацій, Комітету виборців і мережі "ОПОРА" фіксували вкидання бюлетенів на окремих дільницях в ході голосування. На цих дільницях у день виборів з'являлися озброєні люди з батальйону "Дніпро-1", які виводили з собою спостерігачів і, за свідченнями очевидців, підкидали їм гранати. У зверненні до Президента жителі округу назвали цю ситуацію грубою фальсифікацією на користь нікому невідомого в окрузі кандидата Валенитна Манька та звернулися з проханням зупинити цей безлад і збройний тиск на хід виборів і виборців.

Нагадаємо, на 59-му окрузі триває підрахунок голосів. Боротьба йде між мером Курахове, кандидатом у народні депутати Сергієм Сажко і самовисуванцем Валентином Манько, який спирається на підтримку збройних батальйонів.

За попередніми даними ЦВК є переможцем голосування на окрузі № 59 у Донецькій області є Сергій Сажко. Вже опрацьовано 74% бюлетенів. За даними протоколів з мокрими печатками - розрив між ним і найближчим конкурентом Валентином Манько становить більше 3000 голосів.