ua en ru

"Український вибір" закликає обидві сторони протистояння в Києві відмовитися від насильства

"Український вибір" закликає обидві сторони протистояння в Києві відмовитися від насильства. Про це йдеться в заяві громадського руху "Український вибір".

"Ми закликаємо всі сторони відмовитися від дій, що ведуть до цього. Вибір мирного шляху вирішення конфлікту якраз і буде тим цивілізаційним вибором, який визначить майбутнє нашої країни. Ми впевнені, що єдиним шляхом виходу з кризи є законодавче закріплення конституційного права народу керувати країною не тільки через своїх представників, але і безпосередньо контролювати владу та впливати на ті рішення, які вона приймає", - йдеться в заяві.

Ми були свідками Майдану, помаранчевої революції та проведеного під їх тиском незаконного так званого третього туру президентських виборів у 2004 р. Народові обіцяли нову владу. Але ті події в Україні не тільки нічого не принесли, але й відкинули країну назад у розвитку на роки. Зміна персон в чиновницьких кріслах, які раніше не чують голосу народу і мають право після виборів довгих п'ять років ігнорувати його волю, нічого не дасть. Влада повинна бути підконтрольна народу і постійно залежати від діалогу з ним по широкому спектру питань розвитку держави і суспільства. Настав час, коли народ може використати кризу для вирішення назрілих проблем і змінити якість влади і систему відносин між громадянином і державою.

"Український вибір" протягом півтора років пропонує конкретні кроки, спрямовані на те, щоб створити таку систему і втілити її в новій моделі державного управління.

Для вирішення цього завдання необхідно:

1. Домогтися повернення до Конституції в редакції 2004 р., незаконно скасовану Конституційним судом. Це встановить в країні парламентсько-президентську форму правління і усуне концентрацію влади в одних руках.

2. Прийняти розроблені "Українським вибором" проекти змін до Конституції України в частині проведення референдумів і закон "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою". Це відкриє народу можливість брати участь у побудові держави безпосередньо, контролювати рішення влади і впливати на них, приймаючи ключові для країни рішення на всеукраїнському і місцевих референдумах, усуваючи від влади чиновників і політиків, які будуть дозволяти собі не рахуватися з думкою людей. Якщо цей правовий механізм буде встановлено у відповідності зі ст. 5 Конституції України, у народу право на референдумах висловлювати недовіру Кабміну і Верховній Раді і тим самим достроково, мирним шляхом припиняти їх повноваження; приймати рішення про відставку глав районних і обласних державних адміністрацій, рад усіх рівнів, а також голів сільських, селищних і міських рад.

Будь-яка влада опиниться під дамокловим мечем народної волі. І не треба буде збирати майдани і будувати барикади, перекривати транспортні шляхи і захоплювати адміністративні будівлі. Будь-яка влада може бути мирним і законним шляхом відправлена у відставку. І це стане запорукою її відповідальності і прагнення працювати в інтересах народу.

Ця програма може бути реалізована Верховною Радою. Якщо рішення законодавчої влади не відкриють народові шлях до побудови держави народовладдя, кризовий протистояння може призвести до того, що держава Україна перестане існувати.

У нас є шанс зберегти свою країну та реально змінити її. Ми закликаємо всіх підтримати конкретні дії, спрямовані на відновлення в країні Закону та Порядку, та приступити до творчої роботи, до вирішення тих проблем, які без консолідації зусиль усього суспільства нерозв'язні!