ua en ru

Переговори щодо іранської ядерної програми продовжено до червня 2015 р

Переговори щодо іранської ядерної програми продовжено до червня 2015 р Джерело фото:flickr.com/The CBI
Переговори Ірану і п'ять постійних членів Ради безпеки ООН та Німеччини щодо іранської ядерної програми продовжено до червня 2015 р.

Переговори Ірану і п'ять постійних членів Ради безпеки ООН та Німеччини щодо іранської ядерної програми продовжено до червня 2015 р. Про це повідомив міністр закордонних справ великої Британії Філіп Хеммонд, передає Reuters.

Хеммонд повідомив, що переговори поновляться вже в грудні 2014 року, і сторони мають намір прийти до угоди по ряду важливих питань і "загальним принципом" протягом трьох місяців. Де саме пройдуть переговори, поки невідомо.

За словами Хэммонда, на час продовження переговорів Іран буде щомісяця отримувати 700 млн дол. із заморожених активів.

Проблемними на переговорах стали питання про кількість ядерних центрифуг, кількості збагачуваного урану на іранській території та строків зняття санкцій.

Перших домовленостей Іран і посередники досягли в листопаді 2013 року, коли з'явився перший документ, за яким деякі санкції з боку США і ЄС були зняті. Тоді ж сторони домовилися досягти остаточної угоди до 20 липня. Однак до цієї дати сторони згоди не дійшли і продовжили переговори до 24 листопада.

У січні 2014 р. стало відомо, що Іран погодився відмовитися від встановлення нових центрифуг для збагачення урану і допустити на свої ядерні об'єкти міжнародні інспекції. Крім того, "шістка" і Іран домовилися про припинення будівництва тяжеловодного ядерного реактора, який міг виробляти збройовий плутоній. Натомість проти Ірану зняли частину економічних санкцій на суму 7 млрд. дол.

Нагадаємо, раніше Президент США Барак Обама заявив, що сумнівається в успішному результаті переговорів за іранською ядерною програмою.