ua en ru

Передача російських "Містралів" країнам ЄС виявилася першоквітневим жартом

Передача російських "Містралів" країнам ЄС виявилася першоквітневим жартом Вертольотоносець "Містраль"

Інформація про можливу передачу куплених Росією вертольотоносців "Містраль" країнам Євросоюзу виявилася першоквітневим жартом. Раніше про це нібито з посиланням на свої джерела повідомило видання EUobserver.

У статті автора першоквітневим статті, оглядача Ендрю Ретманна говориться, що перший з двох побудованих для Росії суден - "Севастополь", який в даний час проходить ходові випробування недалеко від французького порту Сен-Назер, отримає ім'я голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, другий - верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерики Могеріні. Перший вертольотоносець повинен бути переданий ЄС в травні і буде базуватися в Ризі, укомплектований він буде військовими і з Бельгії, Люксембургу, другий корабель повинен бути зданий в 2016 році і розміщений в Лампедузі, пише Ретманн.

"Завданням" "Юнкера" нібито джерело інформації назвав "стримування російської агресії в Прибалтиці", метою "Могерини" - захищати "цінності ЄС шляхом виявлення нелегальних мігрантів".

У публікації наводиться "цитата" верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерики Могерини, що це рішення є "історичним кроком у формуванні спільної оборонної політики", передбаченої статтею 42 Лісабонського договору. При цьому видання особливо відзначає, що Могерини зробила заяву в середу, 1 квітня.

Видання не обмежилося "заявою" Могерини, додавши коментар МЗС Франції, прес-служба якого нібито зазначила, що це рішення "у важкий час" допоможе зберегти робочі місця у французькій суднобудівної галузі.

Нагадаємо, після введення санкцій США і ЄС щодо Росії процес передачі "Містралів" РФ призупинився. Повідомлялося також, що РФ може накласти санкції на Францію через "Містралі".