ua en ru

Операція в Сирії обійдеться Росії приблизно в 1 млрд євро на рік

Операція в Сирії обійдеться Росії приблизно в 1 млрд євро на рік Фото: РФ у Сирії

Скільки коштів було витрачено на підготовку і проведення операції, стане відомо як тільки позначаться приблизні терміни її завершення

Операція в Сирії обійдеться Російській Федерації приблизно в 1 млрд євро на рік. Приблизно стільки, за розрахунками "Грошей", Росія витратить при збереженні нинішнього розміру авіаційного угрупування - півсотні машин, повідомляє "Комерсант".

"У скільки Росії в результаті обійдеться військова підтримка Сирії, сьогодні говорити передчасно: прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков лише підкреслив, що все фінансування цілком і повністю лежить на російській стороні. Пізніше міністр фінансів Антон Силуанов додав, що все робиться в межах бюджету Міноборони (в 2015 році видатки на оборону склали 3,11 трлн руб.) і ніяких додаткових субсидій з федерального бюджету не потрібно", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, про те, скільки коштів було витрачено на підготовку і проведення операції, стане відомо як тільки позначаться приблизні терміни її завершення.

"Більш-менш схожа на російську операція Франції проти тієї ж "Ісламської держави": там також використовувалося авіаційне угрупування, яке, правда, включало всього 12 літаків. Вартість тієї операції склала близько 250 млн євро на рік. Російська авіагрупа в кілька разів більше французької та й кількість вильотів непорівнянна, тому опитані "Деньгами" експерти вважають, що операція в Сирії обійдеться Росії десь в 1 євро млрд на рік", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, основні витрати в Сирії пов'язані із забезпеченням поставок палива і озброєнь для авіаційної техніки; також кошти витрачаються на підтримку техніки в робочому стані з урахуванням її активного використання. Разом з тим, витрати на озброєння досить малі: удари по позиціях "Ісламської держави" наносяться за допомогою коректованих авіабомб КАБ-500, прийнятих на озброєння ще в 1976 році, інших засобів ураження, розроблених ще в СРСР, а також високоточних ракет класу "повітря -поверхня "Х-29Л.

Крім того, як наголошується, представники російського оборонно-промислового комплексу бачать вигоду від сирійської операції. Так, гендиректор держкорпорації "Ростех" Сергій Чемезов вважає, що обсяг держоборонзамовлення може збільшитися у зв'язку із застосуванням збройних сил РФ проти терористів в Сирії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Путін розраховує військовим шляхом стабілізувати ситуацію в Сирії.