ua en ru

НКРЗІ посилила відповідальність за правопорушення у сфері інформбезпеки

НКРЗІ посилила відповідальність за правопорушення у сфері інформбезпеки Фото: Олександр Животовський

Рішення погоджено із Службою безпеки України (СБУ)

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері звязку та інформатизації (НКРЗІ) погодила Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинення правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю (реєстраційний номер 2133а), надісланий у комісію Службою безпеки України (СБУ). Про це заявив голова НКРЗІ Олександр Животовський після засідання комісії, на якій було ухвалене відповідне рішення, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наше загальне рішення стосується того, що ми підтримуємо ці заходи взагалі, тому що це це дуже значиме та важливе питання", - повідомив він.

Водночас голова НКРЗІ зазначив, що комісія внесла зауваження щодо наявності в запропонованих законодавчих змінах двох пунктів - щодо обмеження доступу до окремих ресурсів в мережі Інтернет рішенням НКРЗІ та щодо зобов'язання операторів телекомунікацій зв'язку купувати за власний рахунок обладнання для встановлення у власних мережах для проведення спецслужбами негласних слідчих дій.

"Є два великі пункти, які ми пропонуємо доопрацювати. Законопроектом пропонується приймати рішення про обмеження дії тих чи інших ресурсів. В нас тут немає критеріїв, яким чином приймати рішення. Ми пропонуємо виключити цей пункт і щоб це відбувалося, як зараз це прописано - виключно за рішенням суду і без залучення комісії", - додав він.

За словами Животовського, у комісії немає функції контролю за контентом мереж.

"Інший пункт, який каже про те, що оператори повинні за свій рахунок придбати обладнання і ставити на свої мережі для питань державної безпеки за поданням спецслужб. Тут також, з нашої точки зору, ми готові допомагати в цьому. Але для того, щоб приймалося рішення, треба визначати механізм, як це працює", - повідомив він.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ) заборонила мобільним операторам змінювати умови тарифів без згоди абонентів.