ua en ru

На рахунках столичних митниць заарештовано близько 300 млн гривень

На рахунках столичних митниць заарештовано близько 300 млн гривень Фото: НАБУ зайнялося столичними митницями (фото з відкритих джерел)

НАБУ розслідує заниження митної вартості чиновниками відомств

Національне антикорупційне бюро домігся арешту близько 300 млн гривень на рахунках Київської митниці та Київської міської митниці Державної фіскальної служби в Держказначействі. Про це повідомляє "Слово і Діло".

Як повідомляється, кошти арештовані в рамках розслідування, що проводиться НАБУ, щодо можливого зловживання службовим становищем посадовцями зазначених структурних підрозділів ГФС.

Так, слідчі бюро чиновників підозрюють в умисному заниженні митної вартості товарів для конкретних одеських фірм.

Згідно з інформацією слідства, протягом 2016-2017 років група осіб зареєструвала в Одесі 21 підприємство, які займалися ввезенням в Україну різних товарів. При оформленні митної декларації, зловмисники вказували суттєво занижену вартість ввезених товарів.

Після оформлення нібито скоригованих декларацій, різницю у вартості оплачували на рахунки митниць.

За підрахунками детективів, за таким принципом на рахунках митниць повинно було зібратися понад 390 млн гривень, які повернулися б на зазначені фірми після скасування Одеським окружним адміністративним судом рішень про коригування заявленої митної вартості.

При цьому, юристи підприємств подали заздалегідь погоджені з чиновниками позови в зазначений суд, з яких частина вже була розглянута і на рахунки фірм повернули понад 100 млн гривень.

Крім того, підприємствам повинні були повернути ще 288 млн гривень після закінчення розгляду позовів у суді.

Нагадаємо, у липні прокуратура затримала на хабарі митника в аеропорту "Бориспіль".