ua en ru

МВФ вирішив відкласти надання допомоги Греції

МВФ вирішив відкласти надання допомоги Греції Фото: глава МВФ Крістін Лагард

Афіни не стримали колишні обіцянки про проведення реформ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) не може прийняти на даному етапі участь у наданні допомоги Греції, так як вона не відповідає необхідним критеріям для видачі нових позик. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на "абсолютно конфіденційний" звіт про засідання правління фонду, який відбувся 29 липня.

У звіті говориться, що у Греції занадто високий рівень боргу і Афіни не стримали колишні обіцянки про проведення реформ.

Згідно з документом, представники фонду продовжать участь у переговорах Євросоюзу з Грецією про надання допомоги, але приймуть рішення про надання фінансової допомоги не раніше ніж через кілька місяців, можливо в наступному році. Цей момент настане на "другому етапі", який розпочнеться після того, як Афіни "схвалять проведення всеосяжного пакету реформ, а кредитори країни єврозони "схвалять фінансову допомогу".

В ході засідання правління МВФ представник Німеччини заявив, що його країна воліла б, щоб фонд прийняв рішення про допомогу одночасно з єврозоною. В іншому випадку буде складно отримати схвалення Бундестагу на видачу кредитів Греції.

МВФ минулого тижня згорнув колишню програму допомоги Греції, оскільки у фонді прийшли до висновку, що в її рамках можна допомогти Афінам повернутися приватних запозичень. В результаті грецькі власті звернулися до МВФ з проханням про нових кредитів, у зв'язку з чим і було скликано засідання правління фонду.

Рішення про відмову в негайній видачі кредитів Греції було прийнято всупереч бажанням глави МВФ Крістін Лагард, пише FT з посиланням на високопоставлених європейських чиновників. Згідно з протоколом засідання правління, проти надання допомоги виступили кілька азіатських членів фонду, а також Канада і Бразилія.

У документі також відзначається сильне розбіжність у поглядах на допомогу Греції між МВФ і країнами єврозони. "Греція хоче зважитися на деякі важливі реформи тільки восени, а європейці хочуть укласти угоду про допомогу тільки побачивши перші результати реформ, тому що вони спочатку хочуть відновити довіру", - йдеться в протоколі засідання правління МВФ.

У середині липня Євросоюз і Греція досягли попередньої угоди про надання Греції нового пакету фінансової допомоги в розмірі 86 млрд євро. Для початку переговорів влади країни повинні були провести через парламент серію законів про посилення заходів економії.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас пригрозив провести нові вибори, якщо депутати його партії не будуть підтримувати політичну лінію уряду.