ua en ru

Мінкульт ініціює створення Українсьго інститута Тараса Шевченка

Мінкульт ініціює створення Українсьго інститута Тараса Шевченка

Міністерство культури ініціює створення Українського інституту для просування української культури в світі (Українського інституту Тараса Шевченка). Про це повідомляє прес-служба міністерства.

"Концепція інституту була напрацьована з урахуванням досвіду Польщі, Німеччини, Великобританії та інших країн, які мають авторитетні центри по просуванню національної культури в світі. Вчені-автори концепції, спираючись на аналіз досвіду цих країн, прийшли до висновку, що оптимальний підхід полягає в об'єднанні зусиль держави, бізнесу, культурної та наукової громадськості не лише власної країни, але і країн партнерів", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що офіси інституту будуть займатися інформуванням, створенням бібліотек та електронних баз даних, налагодження постійних контактів з культурно-мистецькими та інтелектуальними середовищами різних країн; реалізовувати за кордоном проекти, спрямованих на популяризацію української культури; сприяти участі українських митців у провідних міжнародних культурно-мистецьких заходах. Також на інститут покладено реалізація грантових конкурсних програм, просувають і популяризують українську культуру, та сприяти участі українських митців у європейських культурних програмах, залучення спонсорських та грантових коштів до таких проектів.

Офіси інституту планується розташувати таким чином: країни Центральної та Східної Європи (Польща, країни Балтії, Грузія, Білорусь, Чехія, Румунія); великі країни (США, Канада, Італія, Іспанія, Португалія); провідні в економічному, політичному і культурному плані країни Європи та інших регіонів світу (Німеччина, Великобританія, Франція, Китай, Японія, Індія).

Нагадаємо, нещодавно артист Мухарський був призначений позаштатним радником міністра культури України.