ua en ru

Мінфін пропонує на 40% підвищити акциз на тютюнові вироби в 2016 р

Мінфін пропонує на 40% підвищити акциз на тютюнові вироби в 2016 р Фото: Наталя Яресько

Ставка буде збільшуватись з 2017 року до 2020 року - на 7% щорічно

Міністр фінансів України Наталя Яресько пропонує підвищити акциз на тютюнові вироби на 40% в 2016 році. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила міністр фінансів України Наталя Яресько.

Мінфін запропонувала по тютюнової галузі підвищити специфічну ставку на 40% в 2016 році.

"З однієї точки зору, ринок залишається конкурентним. З іншого - це нормальний підхід для тих товарів, які є шкідливими в будь-якій країні. Їх називають по-англійськи sintax, від слова sin - гріх. І це називається не акциз, а sintax - податок на гріхи. Тому що його не платитимуть, якщо не будуть курити сигарети ", - заявила Яресько.

Наталя Яресько розповіла, що ставка буде збільшуватися з 2017 року до 2020 року - на 7% щорічно. І до 2020 року вона буде становити 429 грн за 1 тис. Штук.

Щодо алкогольної галузі теж очікуються зміни. Яресько повідомила, що за лікерогорілчаним виробам очікується зростання в півтора рази, а в подальшому році - щорічне подорожчання на 5%.

Мінфін підкреслила, що після такого різкого підвищення збільшення обсягів тіньового ринку підакцизних товарів не буде, якщо покращиться електронна система з акцизами.

Нагадаємо, Мінфін очікує повернення до бюджету 1,3 млрд дол., присвоєних Януковичем.