ua en ru

МЗС висловило ноту протесту РФ за порушення прав затриманих українців

МЗС висловило ноту протесту РФ за порушення прав затриманих українців Міністерство закордонних справ України

Міністерство закордонних справ України (МЗС) 8 квітня вручило ноту протесту консула посольства Російської Федерації у зв'язку з порушенням російською стороною прав містяться під вартою на її території громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Кліха. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мзс від 10 квітня.

Як повідомляється, вручення ноти консулу було відзначено грубе нехтування компетентними органами РФ своїми зобов'язаннями щодо надання дозволу на відвідування консульськими посадовими особами України Миколи Карпюка та Станіслава Кліха, а також ігнорування неодноразових звернень української сторони щодо надання інформації про місце утримання зазначених громадян під вартою.

"Міністерство закордонних справ України вважає такі дії грубим порушенням прав як громадян, так і права консульських посадових осіб України на доступ до затриманим громадянам своєї держави, передбаченого статтею 13 Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією від 15 січня 1993 року. У цьому контексті Міністерство вимагає від російської сторони забезпечення об'єктивного і неупередженого розгляду справ Миколи Карпюка та Станіслава Кліха, негайного допуску консульських посадових осіб України до взятих під варту громадянам України у відповідності з міжнародно-правовими зобов'язаннями Російської Федерації, а також притягнення до відповідальності осіб, винних у їх порушенні", - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, в грудні 2014 р. Верховна Рада звернулася до РФ з вимогою звільнити Надію Савченко та інших заручників.