ua en ru

МЗС України назвало "безпідставним" затримання учасників акції до річниці Шевченка в Криму

У Міністерстві закордонних справ України вважають безпідставним затримання двох громадян України в Криму в ході святкування 201-річчя Тараса Шевченка. Про це в ході брифінгу заявив спікер МЗС України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми розцінює затримання громадян України, як безпідставне, як черговий прояв тимчасової окупаційної влади Криму спрямоване на порушення громадянських прав і свобод на півострові, залякування громадських активістів, переслідування будь-яких проявів вільного вираження поглядів і переконань", - заявив Перебийніс.

За його словами, справжньою причиною затримання стало використання учасниками акції української символіки, а саме синьо-жовтих прапорів і стрічок.

"Люди в окупованому Криму мають повне право на протест проти свавілля окупантів, які рік тому вважали нормальним, коли збройні сили іноземної держави захоплювали адміністративні будівлі і блокували роботу законних органів влади, а сьогодні переслідують громадян за публічний прояв своєї позиції", - сказав Перебийніс.

Крім того, він зазначив, що, як показує опитування на сайті однієї з кримських газет, політику нинішньої окупаційної влади і приєднання Криму до Росії підтримують лише 16% жителів півострова.

"Вимагаємо від російської окупаційної влади беззастережного дотримання права громадян висловлювати свою позицію і вимагати відновлення в Криму законної української влади", - додав Перебийніс.

Нагадаємо, 9 березня в Сімферополі поліція затримала 3 учасників акції до дня народження Шевченка.

В цей же день поліція відпустила затриманих проукраїнських активістів.