ua en ru

У МЗС РФ заявляють про тиск сил АТО на російських членів місії ОБСЄ

У МЗС РФ заявляють про тиск сил АТО на російських членів місії ОБСЄ Фото: міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров

У Росії незадоволені перевірками членів місії ОБСЄ на Донбасі

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації (МЗС РФ) заявляють про тиск сил антитерористичної операції (АТО) на російських членів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, що знаходяться на сході України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби російського зовнішньополітичного відомства.

У російському МЗС зазначили, що в останніх звітах місії ОБСЄ все частіше описуються випадки огляду автомобілів, перевірки документів та громадянства спостерігачів місії силами АТО. Такі факти фіксуються в районах конфлікту, контрольованих українськими силовиками, а саме в населених пунктах: Лебединське, Гнутове, Солодко, Станиця Луганська і Макарове.

"Міжнародних спостерігачів часто безпосередньо запитують, чи є серед них громадяни Росії. В кінці березня у села Муратово Луганській області зафіксовано випадок, коли український військовий погрожував, що будь який опинився там російський співробітник місії ОБСЄ буде убитий. Подібні факти викликають обурення і категорично неприйнятні. Злагодженість дій у цьому питанні українських військових і добровольчих формувань не залишає сумнівів, що наказ про перевірки спостерігачів ОБСЄ виходить з єдиного центру. Це красномовно показує справжні наміри його авторів ", - сказано в повідомленні.

Такі дії, на думку російського МЗС, є грубим порушенням зобов'язань влади України щодо забезпечення безпеки, імунітетів та свободи пересування спостерігачів СММ ОБСЄ.

"Це перешкоджає виконанню місією свого мандата і завдань з відстеження реалізації мінських домовленостей, які були схвалені лідерами країн "нормандської четвірки" і резолюцією 2202 Ради Безпеки ООН", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, 25 квітня бойовики знову не пустили місію ОБСЄ в Широкино.

Відзначимо, як повідомлялося раніше, в спостережній місії ОБСЄ найбільше американців і росіян.