ua en ru

Міжнародні резерви України у листопаді зросли до 13,1 млрд доларів

Міжнародні резерви України у листопаді зросли до 13,1 млрд доларів Фото: голова НБУ Валерія Гонтарєва

Наразі обсяг міжнародних резервів України є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій

За попередніми даними міжнародні резерви України на 1 грудня 2015 року становили 13 млрд 148 млн доларів в еквіваленті. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Як зазначають у Нацбанку, з початку 2015 р. обсяг резервів збільшився на 75% або на 5 млрд 615 млн дол. Зокрема, протягом листопада - на 186 млн дол. (або 1,4%) порівняно з 12 млрд 962 млн доларів станом на 1 листопада 2015 р.

"Нарощуванню резервів сприяло надходження від операцій swap з іноземними банками у сумі 650,5 млн дол. Ще 9,5 млн дол. регулятор купив під час валютних аукціонів для поповнення резервів", - пояснюють в НБУ.

Зазначається, що зростання резервів відбулося, незважаючи на необхідність здійснити платежі уряду з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі було витрачено 129,0 млн дол. (крім платежів на користь МВФ), у тому числі 34,9 млн дол. - на обслуговування за облігаціями зовнішньої державної позики та державними цінними паперами. Також 55,5 млн дол. було спрямовано на платежі уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Крім того повідомляється, що в листопаді Національний банк проводив інтервенції для згладжування коливань на міжбанківському валютному ринку. Протягом місяця було продано 143,1 млн дол., з них на аукціонах - 130,4 млн дол., за адресними інтервенціями - 12,7 млн дол.

"Наразі обсяг міжнародних резервів України є достатнім для виконання зобов'язань і поточних операцій уряду та Національного банку України", - додають в прес-службі.

Нагадаємо, 1 грудня 2015 р. Національний банк України погіршив прогноз зростання міжнародних резервів до 13 млрд доларів на кінець 2015 року, тоді як раніше прогноз становив 15 млрд доларів.