ua en ru

Люксембург обіцяє підтримку Україні під час свого головування в Раді ЄС

Люксембург обіцяє підтримку Україні під час свого головування в Раді ЄС Фото: Петро Порошенко та Жан Ассельборн

Глава МЗС також висловив підтримку процесу реформ в Україні

Люксембург обіцяє підтримку Україні під час свого головування в Раді ЄС. Таку позицію висловив міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн під час зустрічі із Президентом України Петром Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

Під час зустрічі сторони обговорили порядок денний відносин між Україною та ЄС на найближче півріччя.

"Міністр закордонних справ Люксембургу поінформував Президента України про порядок денний та плани Люксембургу на час головування в Раді ЄС, особливо акцентував увагу на важливості підтримки солідарної позиції ЄС щодо України, імплементації рішень Саміту "Східного партнерства" в Ризі, впровадження в дію зони вільної торгівлі та завершення процесу ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та країнами Європейського Союзу", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що Президент України привітав міністра Ассельборна, якого він вважає одним із найдосвідченіших європейських політиків, із головуванням Люксембургу в Раді Європейського Союзу з 1 липня 2015 р.
Також, Порошенко наголосив на важливій ролі Люксембургу в підтримці України ще з моменту початку переговорів про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом та його сильній проукраїнській позиції у Раді безпеки ООН, а також в Європейській Раді щодо продовження санкцій проти Російської Федерації у відповідь на її агресію на Донбасі та анексію Криму.

"Глава держави наголосив на неухильному виконанні Україною Мінських домовленостей та важливості солідарної та єдиної позиції Європейського Союзу і провідних демократичних країн світу на підтримку України", - йдеться у повідомленні.

Окрім цього, під час розмови Порошенко відзначив вчорашнє рішення ПАРЄ, в якому чітко прозвучала позиція, що дії Росії стосовно України є агресією, а захоплення Криму є окупацією і, що це становить велику небезпеку для загальноєвропейської та світової безпеки.

Повідомляється, що Ассельборн наголосив на тому, що санкції Євросоюзу по відношенню до Росії є чіткими і прямо залежать від виконання нею Мінських домовленостей, в тому числі, припинення постачання зброї на Донбас.

Також міністр запевнив Порошенка в тому, що стосунки між ЄС та Україною базуються на спільних цінностях, повному розумінні і підтримці України, яка є надзвичайно важливою країною для ЄС і історично має давні і тісні стосунки з його країнами членами.

Окрім цього, глава МЗС також висловив підтримку процесу реформ в Україні, включно з конституційними змінами, які отримали позитивну оцінку Венеціанської Комісії, судовою реформою та реформою виборчого законодавства.

"Сторони також обговорили перспективу запровадження безвізового режиму для українців. При цьому Президент України наголосив, що Україна має чіткий план дій для завершення підготовки до запровадження безвізового режиму з ЄС, який буде виконано у визначені строки. Співрозмовники обговорили перспективи двосторонніх українсько-люксембурзьких стосунків", - повідомляють у прес-службі.