ua en ru

У Лондоні судять українця, що збирався підірвати посольство РФ

У Лондоні судять українця, що збирався підірвати посольство РФ Фото: посольство РФ в Лондоні

Обвинувачений "вирішив взяти справу у свої руки"

У Лондоні (Великобританія) розпочався суд над українцем Вадимом Безкоровайним, який мав намір влаштувати теракт біля посольства Росії у Великобританії. Про це повідомляє DW.

Обвинувачений протягом довгого часу вивчав в інтернеті інформацію про виготовлення детонаторів і вибухівки різної потужності та ступеня ефективності, збираючись зруйнувати будівлю російського диппредставництва або заподіяти шкоду послу РФ, заявив прокурор Робін Селларс на слуханнях по суті справи в лондонському кримінальному суді Олд-Бейлі у вівторок, 3 листопада.

За словами прокурора, в ході підготовки до теракту Безкоровайний в березні 2014 року три дні поспіль приїжджав до будівлі посольства Росії в Лондоні і виробляв заборонену в цьому місці відео- та фотозйомку. 15 березня поліція провела обшук в будинку обвинуваченого в Лутоні, де виявила чорновий варіант заяви для преси, який Безкоровайний планував опублікувати після здійснення теракту.

У цій заяві, зокрема, містилися такі слова: "Незважаючи на постійне прикриття і спостереження з боку Скотленд-Ярду, російському посольству в Лондоні не вдалося уникнути руйнування. Заходи безпеки виявилися марними. Ніхто не може уявити, що відбудеться в Москві, Санкт-Петербурзі, регіональних центрах, якщо ми передислокуємо бійців, які будуть просто трощити все навколо".

За словами прокурора, на настрої Безкоровайного вплинув конфлікт в Україні, який зробив його переконання настільки радикальними, що, з'їздивши на деякий час на батьківщину, він після повернення до Великобританії "вирішив взяти справу у свої руки".

Сам Вадим Безкоровайний відкинув висунуті проти нього звинувачення. Він брав участь у судових слуханнях по відеозв'язку з в'язниці, в якій він в даний час утримується.

Повідомляється, що спочатку Безкоровайний був заарештований в передмісті Лондона Лутоні 15 березня 2014 року за звинуваченням у використанні фальшивих документів. Він жив у Великобританії і пересувався по Європі під чужим ім'ям.

Нагадаємо, біля посольства РФ у Києві до дня народження Путіна встановили його портрет з траурною стрічкою.