ua en ru

Лавров попередив турецького колегу, що підрив російського літака "не залишиться без відповіді"

Лавров попередив турецького колегу, що підрив російського літака "не залишиться без відповіді" Фото: Сергій Лавров

Глава російського МЗС упевнений, що акція була навмисна і заздалегідь спланована

Міністр закордонних справ Російської Федерації (РФ) Сергій Лавров в ході телефонної розмови з міністром закордонних справ Турецької Республіки Мевлютом Чавушоглу заявив, що підрив російського літака Су-24 буде мати серйозні наслідки для російсько-турецьких відносин і не залишиться без відповіді. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС РФ.

Так, Лавров висловив обурення і назвав дії Туреччини "недружніми".

"Збивши російський літак, що виконував завдання в рамках антитерористичної операції російських ВКЗ у Сирії і не порушував кордонів повітряного простору Туреччини, турецьке керівництво, по суті, стало на бік ІДІЛ, - йдеться в повідомленні.

Глава російського Мзс також упевнений, що акція була навмисна і заздалегідь спланована, причому переслідувала цілком певні цілі.

"Він особливо наголосив, що цей крок буде мати серйозні наслідки для російсько-турецьких відносин і не залишиться без відповіді", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу Чавушоглу висловив співчуття у зв'язку із загибеллю пілота.

Раніше турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина не хоче ескалації у відносинах з Росією після катастрофи російського літака Су-24.

Нагадаємо, 24 листопада, турецькі Військово-повітряні сили збили на кордоні з Сирією російський військовий літак Су-24. Туреччина заявила, що літак був збитий за порушення повітряного простору країни, про що військові були попереджені. Всього турецькі війська засікли на своєму кордоні два літаки РФ.

Президент РФ Володимир Путін назвав обстріл російського Су-24 "ударом у спину від посібників тероризму". Російський прем'єр Дмитро Медведєв заявив, що інцидент з російським літаком підірвав відносини Туреччини та Росії, в тому числі економічні.