ua en ru

Кредитори полегшать умови надання фінансової допомоги Греції

Кредитори полегшать умови надання фінансової допомоги Греції Фото: Греція

Греції в цього року не вдасться досягти первинного профіциту бюджету до 1% ВВП до запланованого терміну

Міжнародні кредитори Греції - Європейський центробанк (ЄЦБ), Єврокомісія та Міжнародний валютний фонд (МВФ), - мають намір суттєво пом'якшити умови жорсткого курсу заощаджень, якого вони вимагали від Афін в обмін на нові кредити. Про це повідомляє DW з посиланням на німецьке інтернет-видання Spiegel Online.

Джерела видання, зокрема, прогнозують, що Греції цьогоріч не вдасться досягти первинного профіциту бюджету в 1% ВВП до терміну, коли їй потрібно буде виплачувати відсотки за кредитами.

Упродовж наступних років міжнародні інституції теж можуть задовольнитися нижчим рівнем профіциту бюджету Афін, ніж планувалося раніше, оскільки вони не бажають поглиблювати рецесію грецької економіки. Зокрема, у 2016 році кредитори, можливо, вимагатимуть від Афін профіциту держбюджету в один відсоток замість двох, а у 2017-му - менше, ніж три відсотки, які планувалися досі. Відкритим питанням залишається й те, чи вдасться Греції у 2018 році досягти профіциту на рівні 3,5% ВВП.

Нагадаємо, парламент Греції ухвалив другий пакет законопроектів, який необхідний для початку переговорів з міжнародними кредиторами щодо укладення третього меморандуму про виділення допомоги в розмірі понад 80 млрд євро.