ua en ru

Кабмін пропонує Раді спростити приватизацію об'єктів незавершеного будівництва

Кабмін пропонує Раді спростити приватизацію об'єктів незавершеного будівництва Фото: Кабмін

Такі об'єкти можуть бути запропоновані до продажу без земділянки

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді спростити механізм приватизації об'єктів незавершеного будівництва та забезпечити надходження коштів до державного бюджету. Про це йдеться у відповідному урядовому проекті закону № 3431, зареєстрованому в парламенті сьогодні.

Відповідно до законопроекту, об'єкт незавершеного будівництва, який пропонується до продажу під розбирання, може бути запропонованим до продажу без земельної ділянки на підставі результатів вивчення попиту за рішенням державного органу приватизації.

Проектом закону передбачається, що право власності на об'єкт незавершеного будівництва виникає у покупця з моменту держреєстрації такого права за умови сплати ним у повному обсязі ціни продажу об'єкта приватизації. У разі продажу окремо від вказаного об'єкта будматеріалів, які розміщуються на будівельному майданчику цього будівництва, або невстановленого устаткування, придбаного для функціонування об'єкта після завершення будівництва, право власності на зазначене майно виникає у покупця з моменту сплати ним у повному обсязі ціни продажу такого майна.

При цьому встановлюється, що право власності на земельну ділянку, що приватизується разом із об'єктом незавершеного будівництва, виникає у покупця з моменту держреєстрації такого права за умови сплати ним у повному обсязі ціни продажу об'єкта приватизації.

Так, документом визначається перелік документів для державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва та для держреєстрації права власності на об'єкт такого будівництва, що підлягає приватизації. Зазначається, що держреєстрація права власності на об'єкт незавершеного будівництва, набутого на підставі договору, здійснюється на підставі такого договору.

Нагадаємо, в Україні кількість об'єктів, що знаходились у стадії незавершеного будівництва, станом на 1 січня 2015 р. порівняно з 1 січня 2013 р. скоротилося на 9,1% - до 14,9 тис. будівель і споруд.