ua en ru

Кабмін уникає діалогу з аграріями в питанні формування податкової політики, - нардепи

Уряд уникає діалогу з аграріями в питанні формування податкової політики. Так народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Давиденко журналістам прокоментував відповідь Міністерства фінансів України на заяву 115-ти народних депутатів України щодо збереження спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільгоспвиробників на адресу прем'єр-міністра України.

"Своїми діями Міністерство фінансів України показує, що не збирається зберігати спеціальний режим оподаткування для аграріїв. На своєму сайті 17 серпня Міністерство представило проект податкової реформи, де однією з новацій є саме норма про скасування спецрежиму ПДВ для сільськогосподарського бізнесу", - наголосив Давиденко.

На думку народного депутата, "створюється враження, що Міністерство ігнорує численні заяви аграріїв, профільних спілок та представників профільного парламентського комітету".

"Ми ще не почули жодної пропозиції щодо співпраці від Кабміну щодо альтернативної підтримки сільськогосподарського комплексу, хоча неодноразово висловлювали своє бажання підготувати спільний законопроект, який би вирішував сьогоднішні проблеми сільськогосподарських товаровиробників і був спрямований на розвиток галузі. На жаль, на селі люди поки не відчули реальних змін внаслідок децентралізації фінансування. Навпаки, в поточному році сільські та селищні бюджети взагалі позбавлені надходжень податку на доходи фізичних осіб. Разом з цим, незважаючи на збільшення в рази податкового навантаження на сільгоспвиробників, саме вони продовжують реально допомагати утримувати соціальну інфраструктуру села, зокрема, і садки, і школи, і Фапи, і дороги. Тому, скасування податкових пільг, буде мати негативний вплив не тільки на розвиток сільськогосподарського виробництва, а в першу чергу на життєздатність села", - зазначив політик.

За словами народного депутата України, заступника голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка, "сьогодні спостерігається падіння всіх секторів аграрного виробництва".

"Загальне зменшення ВВП у галузі перевищує 9%. Вже немає ні компенсації за кредитами, ні підтримки племінного стада, садівництва, прямих дотацій. Фіксований сільськогосподарський податок (зараз єдиний податок четвертої групи) збільшений у 21 раз. Доступу до кредитних ресурсів немає, процентна ставка становить майже 30%. Уряд намагається відібрати останню пільгу, підкреслюю абсолютно некорупційну, до якої жоден чиновник не має відношення - спецрежим ПДВ, замість того, щоб йти шляхом, яким виходили з криз інші країни світу - зменшенням податкового навантаження, дерегуляції, здешевлення фінансових ресурсів", - заявив він.

У свою чергу народний депутат України, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Кучер вважає, що "політика, яку сьогодні проводить уряд проти аграрного сектора перекреслює будь-яку стратегію розвитку АПК".

"Як приклад, лобіювання скасування спецрежиму ПДВ для сільгоспвиробників. На першому етапі, так зване, агролоббі відстояв спецрежим. Але жодного разу ніхто в уряді навіть не спромігся вислухати наші аргументи, а просто тиснули на народних депутатів, щоб протягнути потрібне їм рішення", - підкреслив він.

Як відзначається. у листі, за підписом заступника міністра фінансів України Олени Макеєвої, йдеться, що 16.07.2015 р. був прийнятий закон "Про внесення змін до податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування ПДВ", яким передбачено скасування спецрежиму оподаткування ПДВ для аграріїв.

Кабмін уникає діалогу з аграріями в питанні формування податкової політики, - нардепиКабмін уникає діалогу з аграріями в питанні формування податкової політики, - нардепиКабмін уникає діалогу з аграріями в питанні формування податкової політики, - нардепиКабмін уникає діалогу з аграріями в питанні формування податкової політики, - нардепиКабмін уникає діалогу з аграріями в питанні формування податкової політики, - нардепи