ua en ru

У "Газпромі" назвали причину повернення "Нафтогазу" передоплати за газ

У "Газпромі" назвали причину повернення "Нафтогазу" передоплати за газ Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

У "Газпромі" заявили, що доповнення до контракту від НАК не повністю відповідало рішенню Стокгольмського арбітражу

Російський "Газпром" повернув НАК "Нафтогаз України" передоплату за березень через те, що отримане від української компанії доповнення до контракту на постачання газу не повністю відповідало рішенню Стокгольмського арбітражу. Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, повідомляють "РИА Новости".

Так, Медведєв заявив, що підписане "Нафтогазом" доповнення до контракту компанія отримала в лютому, разом з тим, воно не цілком відповідало рішенню арбітражу за грудень. Зокрема, в "Газпромі" заявили, що в доповненні був ряд додаткових умов, які російський концерн не готовий узгодити.

"Саме тому "Газпром" і повернув гроші", - заявив Медведєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російська газова компанія "Газпром" запропонувала НАК "Нафтогаз України" дату для проведення переговорів про розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

Зазначимо, "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" передоплату за поставки в березні, проте російська компанія не прийняла платіж через відсутність додаткової угоди.

Як відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж прийняв рішення на користь "Нафтогазу" по ключовій вимозі української сторони в рамках суперечки за контрактом на транзит російського газу до країн Європи. Трибунал підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту і присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд доларів. Це рішення означає, що "Газпром" має заплатити компенсацію "Нафтогазу" в розмірі 2,56 млрд доларів з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 і 2015 роках.

Як писало РБК-Україна, це, фактично, означає, що компенсація, виплату якої суд присудив "Газпрому", "покриває" борг української компанії за газ в розмірі понад 2 млрд доларів. Арбітри присудили НАК оплату цієї суми на користь "Газпрому" в грудні 2017 року, коли прийняли остаточне рішення за позовом по контракту купівлі-продажу російського газу.