ua en ru

Гаазький суд оприлюднив рішення, яким зобов'язав РФ виплатити 50 млрд дол. у справі ЮКОСа

Третейський арбітражний суд в Гаазі (Нідерланди) офіційно оприлюднив рішення від 18 липня 2014 р., яким зобов'язав Російську Федерацію виплатити 50 млрд дол. по справі ВАТ НК "ЮКОС" (ЮКОС).

Третейський арбітражний суд в Гаазі (Нідерланди) офіційно оприлюднив рішення від 18 липня 2014 р., яким зобов'язав Російську Федерацію виплатити 50 млрд дол. по справі ВАТ НК "ЮКОС" (ЮКОС). Відповідне повідомлення опубліковано на сайті Постійної палати третейського суду (ППТС) в Гаазі.

Згідно з повідомленням, арбітражний суд одноголосно постановив, що в Російській Федерації експропріювала активи ЮКОСа і, таким чином, порушила ст. 13(1) договору до енергетичної хартії. Як результат, суд зобов'язав Росію виплатити компенсацію позивачам.

"Водночас, арбітражний суд виявив часткову провину позивачів, що призводить до зменшення суми стягнень", - йдеться в повідомленні.

Раніше джерела повідомили, що Гаазький суд зобов'язав Росію виплатити 50 млрд дол у справі ЮКОСа.

Зазначимо, що судовий процес почався в 2005 році. У 2003 році держава висунула проти ЮКОСа звинувачення в несплаті податків, президент і основний акціонер компанії Михайло Ходорковський був заарештований (засуджений за шахрайство у 2005 році, помилуваний і випущений на свободу в грудні 2013 року). В кінці 2004 року через аукціон за 263 млрд руб. (9,3 млрд дол. на той момент) був проданий основний актив ЮКОСа, "Юганскнефтегаз" (зараз належить "Роснефти"). В 2005 році Михайло Ходорковський продав своїм партнерам частку в GML, і вона стала контролювати 70,5% ЮКОСа. Від всіх судових розглядів навколо компанії бізнесмен з тих пір дистанціювався, минулого тижня його представники стверджували, що до поточного процесу пан Ходорковський не має ніякого відношення. Власниками GML вважаються Леонід Невзлін, Володимир Дубов і ряд інших.