ua en ru

Російський МОЗ запропонував заборонити людям нижче 1,5 м управляти вантажівками і громадським транспортом

У Росії люди зростом нижче 1,5 метра незабаром не зможуть сісти за кермо вантажівки, автобуса, тролейбуса чи трамвая. Відповідне обмеження прописано у проекті постанови МОЗ РФ.

У Росії люди зростом нижче 1,5 метра незабаром не зможуть сісти за кермо вантажівки, автобуса, тролейбуса чи трамвая. Відповідне обмеження прописано у проекті постанови МОЗ РФ, який є у розпорядженні газети "Ізвєстія".

Зріст нижче 150 сантиметрів прописаний у переліку медичних обмежень до управління транспортними засобами для категорій C, CE, D, DE, Tm і Tb. Ці категорії передбачають управління обтяженими пікапами, автомобілями із причепами, вантажівками, автобусами, трамваями і тролейбусами. У пояснювальній записці до проекту постанови йдеться, що обмеження будуть сприяти зниженню аварійності на дорогах.

Полковник МВС РФ у відставці, адвокат Євген Черноусов не зміг визначити, яким чином можливо контролювати дані обмеження. "Незрозуміло, як співробітники ДІБДР будуть виявляти порушників. Їм що, доведеться ходити із сантиметром?" - сказав він. Пропоновані Мінздравом обмеження, на його думку, націлені проти жінок, присутність яких за кермом, наприклад, тролейбусів деяких обурює.

"Проте немає жодної статистики, яка підтверджує, що люди нижче 1,5 метра погано водять або винні в більшій частині аварій. Якби МОЗ міг її надати, їхня пропозиція була б обґрунтованою", - підсумовує Черноусов.

"Якщо людина повністю здорова, то при чому тут зріст? Це дискримінація. Фактично всі європейські виробники автомобілів навчилися робити регульовані сидіння, що дозволяють управляти машиною навіть немовляті. Немає жодних проблем у тому, щоб люди невеликого зросту управляли великими машинами, а також трамваями і тролейбусами", - вважає президент колегії правового захисту Віктор Травін.

На думку координатора товариства "Сині відерця" Петра Шкуматова, водії зможуть обійти обмеження щодо зросту, купуючи відповідні довідки. "Немає сенсу вводити обмеження на видачу водійських прав - у приватній клініці можна купити будь-яку довідку. У ДІБДР немає доступу до медичних карт. Тобто виникає питання, як буде перевірятися справжність показників", - резюмував Шкуматов.