ua en ru

Єврокомісія не буде брати участь в переговорах України з кредиторами

Єврокомісія не буде брати участь в переговорах України з кредиторами Фото: голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер

У ЄК пояснили це тим, що ЄС не є власником облігацій, на виплату за яким Кабмін може ввести мораторій

Європейська комісія не буде брати участі в переговорах України з кредиторами про відстрочку виплати боргів. Про це ЄС-плюс заявив чиновник в Європейській комісії.

"Що стосується закону про мораторій на виплату боргів, це питання між Україною і власниками її боргів. Єврокомісія не проводила", - сказав співрозмовник.

Він зазначив, що Єврокомісія сподівається на конструктивну дискусію між офіційним Києвом і кредиторами.

"Ми розуміємо, що Україна в процесі переговорів з власниками її міжнародних бондів, зокрема тих, виплати за яким наступають під час періоду дії програми МВФ - 2015-2018 рр. ЄС не має ніяких українських суверенних бондів, повернення наших кредитів в рамках макрофінансової допомоги не передбачений в період з 2015 по 2018 роки, таким чином, участь представників ЄС у консультаціях України з власниками боргів не розглядається", - зазначив чиновник Єврокомісії.

Нагадаємо, вчора, 19 травня, Верховна Рада України прийняла закон, що дозволяє Кабінету міністрів право при необхідності вводити мораторій на виплату зовнішніх боргів. В законі передбачається можливість введення мораторію на виплати за облігаціями зовнішньої державної позики з 2005 р по 2013 рр., виплати за яким передбачено до 2015 р. по 2013 р.