ua en ru

Експерт: Тільки 10% порушених кримінальних справ у сфері оподаткування доходять до суду

З відкритих кримінальних проваджень у сфері оподаткування до суду доходить лише 10%. Про це заявив на прес-конференції "Як вижити "білому" бізнесу під тиском корупціонерів в "погонах"?" представник Громадської ради при Державній фіскальній службі Дмитро Михайленко.

"За результатами перевірки діяльності фіскальної служби, ми помітили, що з відкритих кримінальних справ у сфері оподаткування тільки 9-10% доходять до суду. Решта - це те, що "висить" і створює корупційну складову", - сказав Михайленко.

Крім цього, приклад системного податкового пресингу підприємства з реального сектора економіки продемонстрував генеральний директор підприємства "Пластик карта" (виробник пластикових карток в Україні та Східній Європі) Костянтин Куклєв. Відзначається, що рік тому в результаті перевірки податкова інспекція запідозрила підприємство в ухиленні від сплати ПДВ і податку на прибуток.

Підкреслюється, що в подальшому підприємство виграло 2 суди, згідно з яким були зняті претензії податкової, але незважаючи на це, слідство триває, а веде його слідчий Сікало, який сам знаходиться під слідством.

Звернувшись до заступника голови ДФС Сергія Білана генеральний директор "Пластик карта" закликав високопоставленого чиновника звернути увагу на те, що в Україні продовжується системний тиск на бізнес.

Коментуючи виступ Костянтина Куклєва, адвокат Адвокатського об'єднання "Вдовічен і партнери" Алла Забуга висловила припущення про те, що кримінальне провадження у випадках, схожих на той, що стався з "Пластик карта", закривається за особистою ініціативою слідчих і містить корупційні ризики.

Учасники прес-конференції закликали до об'єднання зусиль підприємств, постраждалих від податково-правового пресингу, громадських організацій та ЗМІ для захисту бізнесу від посягань корумпованих силових органів і побудови цивілізованого діалогу з реформованими органами ДФС і прокуратури.