ua en ru

Експерт: "Укрспирт" завершує фінансове оздоровлення

Завдяки перепрофілювання підприємств, що простоювали, ДП "Укрспирт" вже в найближчій перспективі зможе відновити втрачені обсяги виробництва. Про це заявив фінансовий аналітик Олександр Крамаренко.

За його словами, "компанія завершує фінансове оздоровлення - протягом року були погашені борги, що залишилися з 2014 року: 62,5 млн грн. перед постачальниками сировини, 13,5 млн грн. - перед постачальниками допоміжних матеріалів і близько 65,7 млн. грн. - перед НАК "Нафтогаз України".

Аналізуючи діяльність держпідприємства, експерт в своїй авторській статті пише: "Одночасно компанія займалася перепрофілюванням спиртових підприємств, що простоювали. Це, за даними керівництва, вже в ближній перспективі дозволить відновити обсяги виробництва там, де вони були втрачені до початку 2015 року. Наприклад, 6 листопада 2015 року Воютицьке МПД (місце проведення діяльності, тобто дочірнє підприємство "Укрспирту") у Львівській області офіційно відновило роботу після перепрофілювання з виробництва спирту на виготовлення концентрату для омивачів. Раніше в. о. директора ДП "Укрспирт" Роман Іванюк повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що інвестиції у перепрофілювання заводу склали близько 6 млн грн. - їх надала компанія "Галнафтогаз". Інвестор зобов'язався викуповувати всю вироблену заводом продукцію для подальшого продажу через мережу АЗС "ОККО".

Нагадаємо, чистий прибуток ДП "Укрспирт" до оподаткування за підсумками 9 місяців 2015 року склала 200 млн грн, проти 96 млн грн за той же період 2014 року. Крім того, чистий прибуток на 1 дав виробленої продукції - 31,2 грн в 2015 році проти 11,1 грн в 2014 році.

У середині листопада 2015 року Міністерство аграрної політики і продовольства оголосило третій конкурс на посаду глави Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт". Перший конкурс провалився навесні - так як у фіналі спливли неоднозначні кандидатури. У другому конкурсі - практично та ж ситуація. Можливо, саме з цієї причини в. о. керівника "Укрспирту" Роман Іванюк, незважаючи на те, що був фаворитом конкурсу, відмовився від подальшої у ньому участі і відкликав свою кандидатуру перед фіналом.