ua en ru

Екологічні організації вимагають від Порошенка звільнити міністра екології Шевченка

Національна екологічна рада України, яка об'єднує всеукраїнські природоохоронні організації, звернулася до Президента України Петра Порошенка з проханням звернути увагу на ситуацію, що склалася в системі державного управління в сфері охорони довкілля та використання природних ресурсів, і порушити питання про звільнення із займаної посади міністра екології та природних ресурсів Ігора Шевченка. Про це йде мова у відкритому письмовому зверненні за підписом голови Національної екологічної ради Тетяни Тимочко.

У своєму зверненні представники природоохоронних організацій наголошують, що на посаду міністра екології призначають осіб, які не мають необхідних знань та досвіду роботи в цій сфері.

Підставою для написання цього листа, зазначають його автори, став звіт міністра екології та природних ресурсів України про здобутки міністерства за 100 днів роботи.

"У звіті Шевченко не згадує ні про євроінтеграцію, ні про угоду про асоціацію між Україною та ЄС, тим самим вважаючи євроінтеграцію у сфері довкілля непріоритетним завданням для Мінприроди. Разом з тим, виконання Україною положень УА з ЄС передбачає впровадження 26 директив і 3 регламентів ЄС у сфері охорони довкілля", - йдеться у листі.

Автори звернення підкреслюють, що міністр екології також не згадує про реформу системи управління довкіллям. "Громадські природоохоронні організації ще в червні 2014 р. розробили проект реформування природоохоронної галузі, однак, жоден з міністрів екології та природних ресурсів України навіть не розглядав цей документ", - підкреслили представники природоохоронних організацій.

Крім того, у листі зазначається, що Шевченко в звіті не згадує й про Коаліційну угоду, яку він, як член уряду, зобов'язаний виконувати. Автори звернення нагадують, що в коаліційній угоді є розділ "Реформа системи управління довкіллям та інтеграція екологічної політики у інші галузеві політики", який передбачає приведення чинного законодавства України у відповідність до вимог директив ЄС, зазначених у додатку до угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Міністр екології в звіті часто подає факти та події, які відбулись раніше і без його участі, як свої здобутки. У зв'язку з цим, річний план роботи Мінприроди України на 2015 р., затверджений міністром 16 лютого 2015 р., є розмитим і неконкретним", - підкреслили автори документу.

Громадські екологічні організації звертаються до Президента з проханням дати відповідні доручення щодо розгляду ситуації, що склалася в системі державного управління в сфері охорони довкілля та використання природних ресурсів, і порушити питання про звільнення із займаної посади міністра екології та природних ресурсів України Ігора Шевченка.

Крім того, громадські природоохоронні організації пропонують провести публічне обговорення кандидатур на посаду міністра екології та природних ресурсів України.