ua en ru

В Україні набув чинності закон про трансферне ціноутворенняі

В Україні сьогодні, 1 вересня 2013 р. набирає чинності закон 408- VII від 4 липня 2013 р. " Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертне ціноутворення" .

В Україні сьогодні, 1 вересня 2013 р. набирає чинності закон 408- VII від 4 липня 2013 р. " Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертне ціноутворення".

Закон передбачає податковий контроль за трансферним ціноутворенням і передбачає застосування центральним органом державної податкової служби системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов'язаними особами рівню ринкових цін.

Податковий контроль за трансферним ціноутворенням грунтується на принципі " витягнутої руки" ( Arm's length principle ) - міжнародному стандарті , узгодженому державами - членами ОЕСР в якості рекомендованого до використання щодо встановлення трансфертних цін для податкових потреб.

Законом передбачено , що контроль за трансферним ціноутворенням здійснюватися при проведенні операцій , обсяг яких з кожним контрагентом становить більше 50 млн грн на рік : між пов'язаними особами; між особами , хоча б одне з яких зареєстровано на або території в якій ставка податку на прибуток ( корпоративний податок) на 5 і більше процентних пунктів менше , ніж в Україні.

Для контролю за трансферним ціноутворенням будуть використовуватися 5 методів з подальшою пріоритетністю їх застосування: порівняльної неконтрольованої ціни ( аналогів продажу); ціни перепродажу; витрати плюс ; чистого прибутку ; розподілу прибутку.

Платники податків разом з річною декларацією податку на прибуток будуть подавати звіт про проведені ними протягом року контрольованих операцій .